Uz videonovērošanu Rīgas centrā, Centrālajā dzelzceļa stacijā un autoostā attiecas tie paši noteikumi, kas regulē videonovērošanu veikalos - personas par to ir jābrīdina, atzina Datu valsts inspekcijas (DVI) direktores padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Egons Ālers.
Kā norādīja Ālers, ja tiek veikta personas datu apstrāde, personai jābūt par to brīdinātai. Pretējā gadījumā šādas darbības ir nelikumīgas - neatkarīgi no tā, vai tās veic valsts vai privātpersonas.

Ar datu apstrādi jāsaprot arī personas attēla fiksēšana tādā veidā, kas ļauj šo personu identificēt un pieļauj šī attēla tālāku izmantošanu. Tātad, ja videonovērošanas rezultāts tiek fiksēts kasetē vai kādā citā datu nesējā, tā ir datu apstrāde un par to cilvēki ir jābrīdina, uzsvēra Ālers.

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja neatbalstīja 3850 latu piešķiršanu speciālo zīmju uzstādīšanai pie Rīgas robežas un pilsētas centrā, kas brīdinātu iedzīvotājus par videonovērošanu Latvijas galvaspilsētā.

Līdzekļus bija ierosināts piešķirt no Pilsētas attīstības fonda līdzekļiem.

Domnieki nolēmuši neatbalstīt naudas līdzekļu piešķiršanu šim projektam, jo, kā atzinuši Rīgas domes juristi, spēkā esošie normatīvie akti neparedz šādu prasību.

Kā ziņots, iepriekš deputāti tiks informēti, ka patlaban nav izstrādāts šādas brīdinājuma zīmes standarts, tāpēc domes Satiksmes departaments ir vērsies Autoceļu standartizācijas tehniskajā komitejā ar iesniegumu par videonovērošanas brīdinājuma zīmes projekta izstrādi.

Pēc videonovērošanas brīdinājuma zīmju standarta apstiprināšanas un to izgatavošanas bija plānots uzstādīt šis zīmes Rīgas pilsētā. Centrālajā dzelzceļa stacijā un autoostā tās bija jāuzstāda attiecīgo teritoriju pārvaldītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!