Foto: LETA

Advokātu birojs "Dzanuškāns un partneri" ziedojis biedrībai "Sabiedrība par atklātību "Delna"" 1000 eiro, taču biedrība ziedojumu sev nepaturēs.

Kā informēja Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) ārštata padomnieks Jānis Dzanuškāns, atzinīgi vērtējot sabiedrības par atklātību "Delna" iniciatīvu izvērtēt pētījuma "Teritorijas plānojuma pārvaldības sistēmas izstrāde - īpašumtiesību aprobežojumi un kompensējošie mehānismi" kvalitāti, advokātu birojs "Dzanuškāns un partneri" šodien "Delnai" ziedojis 1000 eiro. Dzanuškāns skaidroja, ka ziedojums paredzēts biedrības kapacitātes stiprināšanai.

Tikmēr "Delnas" direktors Gundars Jankovs sarunā ar atgādināja jau iepriekš pausto, ka biedrība šādu ziedojumu noteikti nepieņems.

"Mēs komunicējam ar citām sabiedriskajām organizācijām, un ir izskanējis priekšlikums šo ziedojumu pārskaitīt bērniem vai samaksāt cilvēkam, kurš izpētītu Dzanuškāna rīcību līdzīgos gadījumos," skaidroja Jankovs. "Jebkurā gadījumā ziedojums nepaliks pie mums - vai nu mēs to atskaitīsim atpakaļ, vai tas tiks izlietots citiem mērķiem," viņš piebilda.

Kā ziņots, Latvijas Radio 3.februārī vēstīja, ka, izmantojot Publisko iepirkumu likuma normu, kas ļauj juridiskos pakalpojumus pirkt bez atklāta iepirkuma, Rīgas dome sagādājusi dāsnu līgumu domes priekšsēdētāja Ušakova padomniekam Dzanuškānam. Viņa advokātu birojam rudenī bez konkursa tika uzticēts veikt juridisku pētījumu par teritorijas plānojuma pārvaldību, taču Rīgas pašvaldībā pētījumu parādīt tobrīd nespēja.

Dienu vēlāk Rīgas pašvaldības datubāzē "www.sus.lv" minētais pētījums tomēr tika publicēts. Pēc tam atklājās, ka pētījums ir veidots, kopējot internetā brīvi pieejamus tekstus. Pētījuma ievada divās lapās autoru pašu rakstītais oriģinālteksts bija tikai pāris teikumu - viss pārējais bija aizlienēts no internetā pieejamiem materiāliem. Piemēram, lielākā ievada daļa ir sabiedrības par atklātību "Delna" 2010.gadā izstrādātā pētījuma teksts.

Pēc skandāla nākšanas gaismā Dzanuškāns tikās ar Ušakovu un paziņoja, ka nolēmis atmaksāt pašvaldībai par pētījumu saņemtos 35 000 eiro. Tas tikšot darīts, lai novērstu jebkādas iespējamās spekulācijas par ētikas normu pārkāpumiem. Pašvaldība varēs izmantot šo pētījumu darba vajadzībām, kam tas ticis pasūtīts.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments, kas bija pētījuma pasūtītājs, ir apmierināts ar tā kvalitāti, līdz ar to neesot pamata izvērtēt pašvaldības amatpersonu atbildību, šo pētījumu saņemot attiecīgajā kvalitātē, sacīja Ušakovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!