Foto: LETA
Kas nāk prātā, dzirdot vārdus "pilnīgs boikots"? Daudziem sociālajos tīklos aktīviem cilvēkiem prātā varētu nākt Valentīns Jeremejevs, kas popularitāti izpelnījās, aicinot boikotēt, piemēram, degvielas uzpildes stacijas un balsošanu par dalību Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Pēcāk viņa nodibinājums "Tautas varas fronte" gāja vēl tālāk, sociālajā tīklā "Facebook" kļūstot par vienu no Latvijā zināmiem ruporiem, kas izplata ne tikai dažādus viedokļus un asu satīru, bet arī nepatiesu un maldinošu informāciju un izaicina pārkāpt pandēmijas laikā noteiktos ierobežojumus. Tieši šīs aktivitātes veicināja to, ka tagad boikots pasludināts pašai organizācijai.

Marta sākumā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa nolēma izbeigt vadītā nodibinājuma TVF darbību. Jau janvāra vidū organizācijai, balstoties uz specdienesta secinājumiem, tiesa liedza tai veikt publisko darbību.

Tagad, kad TVF pasludināta "ārpus likuma", citi "opozicionāri" solidāri klusē un līdz ar to nostājas brīvā vārda soģu un savu savtīgo interešu pusē, ierakstā secina šī nodibinājuma pārstāvji. Nosauktie klusētāji ir daži līdzīga satura informācijas izplatītāji feisbukā un citos kanālos, kuru radīto vai tālāk padoto saturu kā nepatiesu vai maldinošu vairākkārt atspēkojuši faktu pārbaudītāji "Delfi" un "Re:Baltica". Klusējot arī nesen dibinātā partija "Likums un kārtība".

Lai arī var likties, ka dezinformācijas izplatītāji ir vienoti, tā nav. Atšķirībā no atsevišķām citām kustībām, kas apvienojas kopīgā "cīņā", bieži ievietojot to pašu saturu savās lapās, un kopīgi rīkojot pasākumus, plaisa starp tām un TVF jau bija iepriekš. Tā skaidri iezīmējās pērn 12. decembrī, vides aizsardzības kluba rīkotajā pasākumā Krastmalā pret obligātu (lai gan tāda nebija paredzēta) vakcināciju un pret pandēmijas dēļ noteikto kārtību valstī, kur piedalījās Jānis Pļaviņš ("mainampasauli.news"), Andra Ciekura vadītā kustība "Gaismas tīmeklis", garīgais līderis Mārcis Jencītis ("Kristus pasaulei"), atbalstu pauda, taču ne ar aktīvu iesaistīšanos – Aldis Gobzems.

Tiesa, norobežošanās bija notikusi jau agrāk. Pirms dažiem gadiem no TVF līdera Valentīna Jeremejeva norobežojās viņa toreizējā politiskā spēka Latvijas Zaļās partijas (LZP) līderi, neiekļaujot Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) 13. Saeimas vēlēšanu sarakstā. Pēcāk, pērnā gada septembrī, arī Latvijas Zinātņu akadēmijas ļaudis, izslēdzot viņu no Zinātnes fonda valdes. "Kad jutu, ka viņa darbība kļūst antisabiedriska, es patiesību sakot, pieņēmu lēmumu kā šīs sabiedriskās organizācijas dibinātājs rosināt nomainīt ļoti apšaubāmu darbinieku," portālam "Delfi" atzīst Ojārs Spārītis, kādreizējais LZA prezidents. Jeremejevs kā fonda vadītājs neesot pildījis statūtos paredzēto: sadarboties ar uzņēmējiem, veicināt zinātnes popularizēšanu un atbalstīšanu.

Taču lielā kulminācija pienāca pērnā gada beigās, kad Jeremejevu norobežoja vārda tiešā nozīmē: aizturēja, uzsāka kriminālprocesu par huligānismu saistībā ar viltus ziņu izplatīšanu un dažas nedēļas atbilstoši piemērotajam drošības līdzeklim paturēja ieslodzījumā, kamēr netika samaksāta 50 000 eiro drošības nauda.

Tēla graušana – tas iepriekš bijis viens no galvenajiem norobežošanās un izslēgšanas iemesliem TVF līdera gadījumā. Tas gan ir paradoksāli, jo pats Valentīns Jeremejevs pie sava tēla ir strādājis daudz – kā kosmētikas jomas uzņēmējs sevi pasniedzis kā "Misteru Eliēru", kā aktīvists parakstījies kā "Zaļais Valentīns". Tiesa, šajā stāstā ir arī vēl citi paradoksi: Jeremejevs, kura TVF cīnījās pret "bīstamajām maskām", tika atbrīvots par viņa sievas iemaksāto drošības naudu. Viņai pieder uzņēmums, kas cita starpā tirgoja maskas.

Kāds ceļš līdz tam veda, kas ir šīs organizācijas līderi, kā meklē naudu protesta formām un ko raksta Kremļa propagandas portāls "Sputnik" par TVF – šā raksta turpinājumā.

Ceļu bruģē ar boikotu un maldiem

Kā portālam "Delfi" paskaidroja Valsts Drošības dienests (VDD), kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas aizvadītā gada martā VDD Latvijas informatīvajā telpā konstatēja dezinformācijas un viltus ziņu izplatīšanas gadījumu skaita pieaugumu un liela daļa no tiem bija saistīti ar Covid-19 pandēmiju un tās pārvarēšanai ieviestajiem drošības pasākumiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!