Foto: Unsplash
Nesen Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) dzemdībās nomira trīsdesmit gadus veca sieviete. Noasiņoja. Otra dzemdētāja mira Covid-19 dēļ. "Tā nedrīkst notikt. Es nespēju vairāk klusēt – tas ir šausmīgi," saka Linda Mātere, kura ir vecmāte Trumses Universitātes slimnīcā Norvēģijā un savulaik strādājusi Stradiņa slimnīcā. "Dzemdniecības nozare Latvijā ir sapuvusi," saka Linda. Taču vienīgais veids, kā nozari uzlabot, esot runāt par kļūdām – kā to "Delfi" nesen esot darījuši divi tēvi. Igors, kurš dzemdībās zaudēja sievu, Andris – meitiņu.

Kāpēc dzemdībās mirst mātes? Jomas profesionāļi nevar atbildēt pārliecinoši, jo kopš 2016. gada Latvijā netiek padziļināti pētīti mirstības iemesli. Tos tikai uzskaita.

Kā dzemdē Norvēģijā?

Dzemdētāja Norvēģijā ir karaliene. Vecmāte Linda izpilda jebkuru vēlēšanos – pamasē pēdas, palīdz aiziet uz tualeti un uzvilkt bikses. Vecmātei astoņu stundu maiņā ir tikai viena dzemdētāja. "Stradiņos man bija padsmit sievietes diennakts maiņā," atceras Linda. Reta bija reize, kad kolēģi gribēja strādāt 12 stundu maiņu, nevis 24 stundu. Iemesls – daudzi nedzīvoja Rīgā, nebija izdevīgi braukāt. Turklāt darbs Stradiņa slimnīcā nebija vienīgais.

Dzemdētāja patiešām Norvēģijā ir karaliene. Vēl grūtniecības laikā uz nodaļu elektroniski nosūta vēstuli, kurā pastāsta par savām vēlmēm. Līdzko Linda atver pacientes profilu ar veselības datiem, vēstulīte ir priekšā. "Latvijā dzemdības nepieder sievietei, tās ir mediķu: topošā mamma pusplika guļ dzemdību zālē un durvis virina, kas tikai iegrib. Mediķi visbiežāk nepaskaidro, ko nozīmē katra viņu darbība un pieskāriens. Tas ir drausmīgi," saka vecmāte.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!