Foto: F64

Māksliniecei Džemmai Skulmei par ģimenes namu – darbnīcu Mežaparkā ir jāmaksā tūkstošiem eiro nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN), sestdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Nams Mežaparkā ir vienlaikus mākslinieces darbnīca un darbu krātuve, un, kā viņa pati saka – viņas garīgā telpa, jo te rodas idejas un iedvesma mākslai. Būtiska loma arī piemājas dārzam.

Māju kopā ar vecākiem viņa sākusi būvēt 1958.gadā, kad Mežaparks bijis strādnieku rajons ar lielāku iedzīvotāju blīvumu nekā pašlaik. Pēdējos 20 gados situācija mainījusies – pieaugot kaimiņu ēku darījumu vērtībai, būtiski pieauguši nodokļi tiem, kas šeit dzīvo gadu desmitiem un īpašumu negrasās pārdot.

Vienam kvadrātmetram zemes Mežaparkā tirgus vērtība ir no 70 līdz 180 eiro, turklāt daudzviet kadastrālā vērtība, no kuras tiek aprēķināts NĪN, ir tuva tirgus vērtībai, atzīmē LTV.

Kā raidījumam stāsta māksliniece, NĪN ir 3490 eiro, un tas nozīmē, ka mēneša maksājums ir 291 eiro. Viņi namā ir seši – trīs pensionāri, divi no kuriem ir ar ļoti niecīgām pensijām, bet pārējie – "vēl augoši, kas mācās," raidījumam izteicās Skulme.

Skulmes dēls, mākslinieks Juris Dimiters LTV izteicās, ka viņi bijuši spiesti pārdot dažādas ģimenes relikvijas, lai varētu samaksāt īri, kā arī nodokli par māju. LTV atzīmē, ka mākslinieces ģimenei pēc maksājumu veikšanas neatliekot līdzekļu, lai veiktu ēkas remontu un siltināšanu.

Kā vēsta LTV, pēdējos gados māksliniecei par Mežaparka namu maksājamais NĪN pieaudzis – 2015.gadā tas bijis 2240 eiro, 2016.gadā – 3009 eiro, bet šogad – 3490 eiro.

Tieslietu ministrijā LTV norādīja, ka pērn kadastrālā vērtību bāze nav mainīta, bet pie milzīga nodokļu kāpuma vainojama Rīgas dome. Pašvaldība 1% likmi paaugstināja uz 1,5%. Pat ja zemes vērtība bijusi tāda pati, kā iepriekš, ja maina likmi, protams, ka gala rēķins ir ievērojams, LTV sacīja Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Laila Medina.

Rīgas domes pašvaldības ieņēmumu pārvaldē LTV noskaidroja, ka Rīgā līdz šim nav tikušas piemērotas atlaides tiem, kuri īpašumā dzīvo ilgus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!