Foto: F64

Mākslinieces Džemmas Skulmes Mežaparka namam, kura nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) ģimenei kļuva nepanesams, pienākas 50% atlaide, vēsta portāls "lsm.lv".

Rīgas domē (RD), vērtējot Skulmes NĪN, atklājies, ka viņas īpašumā deklarēta persona, kurai piemērojama 50% atlaide.

Tas nozīmē, ka gleznotājai 3490 eiro nodokļa vietā gadā jāmaksā 1745 eiro.

Saskaņā ar RD saistošajiem noteikumiem "Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā" NĪN atvieglojumi 50% apmērā pienākas: pensionāram, kuram ir pilngadīgi bērni un kurš savā dzīvesvietā deklarēts viens vai kopā tikai ar vienu personu, kura ir 1. vai 2. grupas invalīds vai pensionārs; 1. vai 2. grupas invalīdam; personai, kurai ir kopīga deklarētā dzīvesvieta ar 1. vai 2. grupas invalīdu, kurš ir šīs personas vai tās laulātā bērns, mazbērns, brālis, māsa, laulātais, kāds no vecākiem vai vecvecākiem.

Tāpat 50% lieli atvieglojumi pienākas personai, kurai pašai ir bērns vecumā līdz 19 gadiem vai bērns pēc pilngadības sasniegšanas, kamēr viņi turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu dienas nodaļā, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

Portāls "Delfi", atsaucoties uz LTV raidījumu "Panorāma" jau vēstīja, ka māksliniecei par ģimenes namu – darbnīcu Mežaparkā ir jāmaksā tūkstošiem eiro par NĪN.

Kā raidījumam stāstīja Skulme, viņas NĪN ir 3490 eiro, un tas nozīmē, ka mēneša maksājums ir 291 eiro.

Viņi namā dzīvo sešas personas – trīs pensionāri, divi no kuriem ir ar ļoti niecīgām pensijām, bet pārējie – "vēl augoši, kas mācās," raidījumam izteicās Skulme.

Kā vēsta LTV, pēdējos gados māksliniecei par Mežaparka namu maksājamais NĪN pieaudzis – 2015. gadā tas bijis 2240 eiro, 2016. gadā – 3009 eiro, bet šogad – 3490 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!