Foto: DELFI

Dzērājšofera izraisītā avārijā 17 gadus veca pusaudze zaudējusi kāju un sapņus par sportistes karjeru, svētdien, 6.jūlijā, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

17 gadus veco daugavpilieti Līnu, kura šogad pabeigusi 11. klasi, 20.jūnijā nopietni traumēja automašīna. Raidījums atgādina par avāriju, kad pusaudzi, kura izkāpusi no automašīnas, lai no bagāžnieka paņemtu mantas, iespieda starp divām automašīnām. Stāvošajā auto no aizmugures ietriecās cits spēkrats, kuram pie stūres bija piedzēries autovadītājs.

"Meita piezvanīja un vēl spēja parunāt, teica: "Mammu, tu tikai neuztraucies, mani notrieca mašīna, esmu dzīva." Mediķi un policija ātri reaģēja. Kā vēlāk noskaidrojās, vainīgais šoferis bija piedzēries," raidījumam pastāstīja jaunietes mamma.

Avārijā meitenei ļoti smagi traumētas kājas. Lai glābtu cietušo, viņa ar armijas helikopteru pārvesta uz Gaiļezera slimnīcu Rīgā. "Kāja bija tik smagi savainota it kā būtu ar āmuru sacirsta. Ārsti ļoti centās, bet pēc tam teica - jums jāpieņem lēmums, lai meitene dzīvotu, jāamputē kāja," atminas meitenes mamma Ludmila.

Austrumu slimnīcas asinsvadu ķirurģe Patrīcija Ivanova skaidroja, ka jaunietei pēc avārijas bija sadragāti visi muskuļaudi un asinsvadi. "Bija nepieciešamas asinsvadu rekonstrukcijas, kas veiktas gan Daugavpils slimnīcā, gan šeit, Gaiļezerā, bet diemžēl attīstījās neatgriezeniskas izmaiņas kājās, kādēļ pacientei dzīvības glābšanai bija nepieciešama kājas amputācija," "Panorāmai" stāsta ķirurģe.

Meitene pirms dažiem gadiem nopietni pievērsās hokejam, bet pēdējā laikā ļoti aizrāvās arī ar futbolu un spēlēja Latvijas čempionāta augstākās līgas komandā. Vecāki raidījumam stāsta, ka futbols meitenei ir ļoti svarīgs, viņa spēlēja Rēzeknes robežsardzes komandā un nākamgad plānoja stāties tur mācīties. "Tagad vienā mirklī visa dzīve salauzta," saka meitenes māte.

Līnai priekšā ilgstoša un sarežģīta rehabilitācija un pielāgošanās dzīvei ar protēzi. Tam vajadzīgi līdzekļi, tāpēc viņas draugi sākuši vākt naudu, lai palīdzētu apmaksāt ārstēšanās izdevumus un nopirkt protēzi. Pirmo rehabilitācijas kursu un protēzi apmaksā valsts, bet ar to nepietiks. Protēzes ar laiku jāmaina. "Swedbankā" atvērts konts uz Līnas mammas Ludmilas Ivanovas vārda - Ludmilas Ivanovas konts "Swedbank" LV52HABA0551038577436.

Vīrietis, kurš izraisīja avāriju, savu vainu atzinis. Policija ir ierosinājusi kriminālprocesu, un par viņa atbildību un sodu lems tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!