Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 16. februārī, steidzamības kārtā pieņēma grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas ļaus valstij piekritīgos transportlīdzekļus nodot bez atlīdzības jeb ziedot Ukrainas valdības īpašumā – vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai.

Minētos likuma grozījumus izstrādāja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija.

Saeima tos atbalstīja vienbalsīgi.

No likumprojekta izriet, ka lēmumu par valstij piekritīgo transportlīdzekļu nodošanu katrā konkrētā gadījumā pieņems Ministru kabinets atbilstoši noteikumiem par kārtību, kādā valsts kustamo mantu nodod bez atlīdzības ārvalstu valdību un starpvalstu organizāciju īpašumā.

Finanšu ministrijā (FM) iepriekš informēja, ka pašlaik, atbilstoši Ukrainas valdības institūciju izteiktajiem lūgumiem par palīdzības sniegšanu, galvenais kritērijs ir, lai transportlīdzeklis būtu braukšanas kārtībā.

FM norādīja, ka par braukšanu reibumā konfiscētie transportlīdzekļi, kurus pārņem Valsts ieņēmumu dienests (VID), galvenokārt ir samērā veci un ar lieliem nobraukumiem, bet braukšanas kārtībā. Tādēļ plānots, ka VID varētu virzīt priekšlikumus Ministru kabinetam par braukšanu reibumā konfiscētu auto nodošanai Ukrainas valdībai.

Pašlaik VID vidēji dienā saņem 5-6 lēmumus par transportlīdzekļiem, kas konfiscēti par braukšanu reibumā.

Ja VID radīsies jautājumi par kāda transportlīdzekļa nodošanu Ukrainas valdībai, dienests nepieciešamības gadījumā sazināsies ar palīdzības organizētājiem Ukrainas atbalstam.

Tāpat VID vērtēs, vai pārējie valstij piekritīgie transportlīdzekļi, kas valsts rīcībā nonākuši citādi, nevis konfiscēti par braukšanu reibumā, ir braukšanas stāvoklī – tam netiek plānots izmantot ārpakalpojumu.

FM piebilda, ka valsts budžetā neienākušie ieņēmumi, ja valstij piekritīgos auto nodos Ukrainas valdībai, ir atkarīgi no nodoto transportlīdzekļu skaita un to tehniskā stāvokļa.

Kā ziņots, pērn novembrī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija pārsniedz 1,5 promiles.

Šobrīd ar dzērājšoferiem, kam auto atņemts par braukšanu stiprā alkohola reibumā, konfiscēto automašīnu pārdošanu izsolē nodarbojas VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!