Foto: LETA

Bērni dziesmusvētku ģenerālmēģinājuma laikā ģība noguruma, nepietiekama uztura un panikas lēkmju dēļ, trešdien pēc noslēdzošās Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izveidotās komisijas sēdes, kas izvērtēja bērnu masveida ģībšanas apstākļus šovasar aizvadīto skolēnu dziesmusvētku laikā un svētku organizāciju, žurnālistiem sacīja komisijas vadītāja Evija Papule.

Papule norādīja, ka komisijas galvenais uzdevums bija izvērtēt tieši dziesmusvētku ģenerālmēģinājuma laikā notikušo, kad sākās masveida bērnu ģībšana.

"Nav izvirzāms viens konkrēts iemesls, bet gan to [bērnu ģībšanu] izraisīja iemeslu kopums," viņa teica.

Papule norādīja vairākus iemeslus, kas komisijas ieskatā izraisīja bērnu ģībšanu. "Nav ievērots dienas režīms un veidojies skolēnu nogurums. Nav ievērots arī uztura režīms, kas vairāk liecina, ka siltās pusdienas tika aizstātas ar tā dēvētajām sausajām pakām. Ir vērojama arī dehidrācija, kas nozīmē, ka skolēni nav dzēruši pietiekami daudz ūdens. Mēs [gala ziņojumā] esam arī minējuši, ka strauja temperatūras maiņa ir izraisījusi šo situāciju," viņa teica.

Tāpat komisijas vadītāja norādīja, ka lielais skolēnu skaits ģenerālmēģinājuma laikā izraisīja ierobežotu kustību iespēju, kas varēja izraisīt bērniem panikas lēkmes. "Skolēni vienkārši nav zinājuši, kā šādā situācijā rīkoties," viņa piebilda.

Komisijai bija jāsagatavo secinājumi par svētku organizāciju, tostarp dalībnieku slodzēm, veselības aizsardzību, kā arī iesaistīto pušu un dienestu komunikāciju.

Komisija nemeklēs vainīgos, kas varēja izraisīt šo situāciju, jo tās uzdevums bija noskaidrot radušās situācijas iemeslus, sacīja Papule.

Šādu dziesmusvētku rīkošanai ir nepieciešams nodrošināt modernu un atbilstīgu infrastruktūru. Tas nozīmē, ka ja svētki notiks mežaparka estrādē, tad ir jābūt novērtējumam, cik dalībnieki ir droši, ievērojot arī to vecumu, respektīvi, cik dalībnieku vienlaikus var atrasties estrādē.

Mūsu galvenais jautājums ir skolēnu drošība, labsajūta un veselība, viņa piebilda.

Viens no komisijas secinājumiem ietver nepieciešamību izveidot operatīvās vadības grupu, kas ietvert visus atbildīgos dienestus.

IZM izveidotā komisija iepriekš galaziņojumu solīja augusta vidū. Ziņojums tiks iesniegts izglītības un zinātnes ministrei Mārītei Seilei.

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisinājās Rīgā no 6. līdz 12. jūlijam, tajos piedalījās ap 37 890 dalībnieku.

Mežaparka Lielajā estrādē ģenerālmēģinājuma laikā sākās masveida bērnu ģībšana, kā dēļ tika pārtraukts koncerts, un vēlāk naktī ministres vadībā tika pieņemts lēmums atcelt arī svētku gājienu. Taču šis lēmums netika ievērots un gājiens notika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!