Foto: F64
Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) izveidotajā komisijā, kas vērtē, kāpēc vairāki desmiti bērnu un jauniešu noģība XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku mēģinājumā, apspriestajam ir noteikts ierobežotas pieejamības statuss, informēja Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa.

Viņa norādīja, ka šajā komisijā strādājošie ir parakstījuši dokumentu, apliecinot, ka publiski neizpaudīs tajā apspriesto.

Rieksta-Riekstiņa atzina, ka nav skaidrs, kāpēc komisijā apspriestajam vajadzētu būt slepenam.

IZM Izglītības departamenta direktore, valsts sekretāra pienākumu izpildītāja Evija Papule skaidroja, ka pašlaik dokumentu kopums, ar ko strādā komisija secinājumu izdarīšanai un kas, nemitīgi papildinoties, var saturēt arī sensitīvu informāciju (piemēram, atbildīgo dienestu ziņojumi par notikušo), ir noteikts kā ierobežotas pieejamības informācija, lai nodrošinātu komisijai pilnvērtīgu diskusiju procesu, sagatavojot komisijas gala secinājumus.

Savukārt Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme aģentūrai BNS pastāstīja, ka komisijā strādājošie tāpat vienojušies, ka informāciju par tās darba rezultātiem plašsaziņas līdzekļiem sniegs tikai IZM.

Attiecībā uz ierobežotas pieejamības statusa noteikšanu komisijas darbam Jaunzeme pauda, ka tas noteikts dokumentiem, ar kuriem komisijā tiek strādāts, kamēr tiem ir neoficiāls statuss.

"Brīdī, kad šie dokumenti tiks atzīti par oficiāliem, domāju, tie tiks arī publiskoti," sacīja Labklājības ministrijas valsts sekretāre.

Komisijā strādā Papule, Kultūras ministrijas valsts sekretārs Sandis Voldiņš, Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme, Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska, Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere, Valsts izglītības satura centra direktors Guntars Catlaks, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Aleksandrs Bukēvičs, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons, diriģents, jauniešu kora "Balsis" mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis, Rīgas Stradiņa universitātes Anestezioloģijas un reanimatoloģijas katedras asociētais profesors Viesturs Ligits un Neatliekamās medicīnas asociācijas prezidente, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģionālā centra vadītāja vietniece operatīvos jautājumos–ārste Sarmīte Villere.

Jau ziņots, ka Mežaparka Lielajā estrādē ģenerālmēģinājuma laikā sākās masveida bērnu ģībšana, kā dēļ tika pārtraukts koncerts, un vēlāk naktī ministres vadībā tika pieņemts lēmums atcelt svētku gājienu. Šis lēmums netika ievērots un gājiens notika.

Izglītības ministre Mārīte Seile pieļāva iespēju atkāpties no amata XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos notikušo incidentu dēļ, bet pēc tikšanās ar premjerministri Laimdotu Straujumu ("Vienotība") paziņoja, ka paliks amatā.

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisinājās Rīgā no 6.līdz 12.jūlijam, tajos piedalījās ap 37 890 dalībnieku. Koncertus apmeklēja 66 600 skatītāju, bet kopā visas norises, ieskaitot mēģinājumus un saistītos pasākumus, apmeklējuši aptuveni 200 tūkstoši interesentu.

Aizvadīto skolēnu dziesmusvētku laikā slimnīcā nonāca 62 bērni, savukārt kopējais bērnu skaits, kuru stāvokli var raksturot kā ģīboni, ir 50, iepriekš informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!