Tikai apmēram pēc 30 gadiem Latvijā varētu līdzsvaroties dzimstības un mirstības līkne un mirstība varētu nepārsniegt dzimstības rādītājus, pirmdien notikušajā diskusijā "Kālab latvietim dzimt?" norādīja Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis Pēteris Zvidriņš.

Kā stāstīja Zvidriņš, šogad Latvijā miruši 17 125 latvieši, turpretī dzimuši 16 065. Šogad tā ir īpaša situācija, jo visos neatkarības gados mirušo skaitam Latvijā bija tendence pakāpeniski pieaugt un ievērojami pārsniegt dzimušo skaitu.

Kopumā no 1993.gada Latvijā par 3000-8000 cilvēku gadā sarucis latviešu skaits dabiskā veidā, taču etnisko minoritāšu skaits samazinājies vēl straujāk, stāstīja Zvidriņš. Līdz ar to kopumā procentuāli latviešu skaits Latvijā ir pieaudzis un šobrīd sasniedz 59% no kopējā iedzīvotāju skaita. Tajā pašā laikā zinātnieks norādīja, ka citās Eiropas valstīs pamattautības īpatsvars ir augstāks nekā Latvijā. Piemēram, Baltijas valstīs - Lietuvā ir 85% lietuviešu, bet Igaunijā - 65% igauņu.

Runājot par vidējo vecumu, Zvidriņš stāstīja, ka tas strauji pieaug. Ja šobrīd vidējais iedzīvotāju vecums Latvijā ir 40 gadi, tad jau 2030.gadā vairums iedzīvotāju būs vecāki par 45 gadiem, turklāt pensionāru skaits jau no 2020.gada ievērojami pārsniegs bērnu un jauniešu skaitu.

Tāpat Zvidriņš norādīja, ka pagaidām dzimstības rādītāji ir diezgan zemi, jo vidēji uz vienu sievieti dzimst 1,4 bērni.

Šo faktu arī apstiprināja Latvijas Dzimstības veicināšanas fonda vadītājs Voldemārs Lejiņš, piebilstot, ka 2008.gadā Latvijā ir veikts 14 941 aborts. Tas nozīmē, ka valstī būtu jāiegulda vairāk līdzekļu dzimstības veicināšanā, kaut vai, piemēram, valsts varētu apmaksāt neauglības ārstēšanu tiem vecākiem, kuri dabiskā ceļā bērniņu ieņemt nav spējīgi, norādīja Lejiņš.

Diskusijas vadītājs režisors un pedagogs Ingmārs Čaklais uzsvēra, ka cilvēki ir raduši meklēt tūkstoš un vienu iemeslu, kura dēļ nevar atļauties bērnus, bet šīs diskusijas mērķis ir aicināt cilvēkus atrast vismaz vienu "jā" jaunas dzīvības nākšanai pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!