Foto: LETA

Biedrība "Dzimtā valoda" vērsusies pie vairākām starptautiskajām organizācijām - Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas, Eiropas Padomes parlamentārās asamblejas un Apvienoto nāciju organizācijas, piedāvājot apmeklēt Latviju saistībā ar 18.februārī gaidāmo referendumu par krievu valodu kā otru valsts valodu, informēja biedrības līderis Vladimirs Lindermans.

Vēstulē minētajām organizācijām norādīts, ka 18.februārī Latvijā notiks bezprecedenta gadījums un tiks balsots par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai. Lai referendums notiktu, 2011.gada rudenī pēc biedrības aicinājuma parakstījušies aptuveni 200 000 iedzīvotāju. Tie esot tie, kas sašutuši par nemitīgajiem mēģinājumiem asimilēt Latvijas krievus, padarīt viņus par "otrās šķiras" pilsoņiem.

Biedrība arī atzīmē, ka valstī dzīvo vairāk nekā 300 000 cilvēku, galvenokārt krievi, kuriem nav atļauts piedalīties nekādās tautas gribas izpausmēs - tā saucamie "Latvijas nepilsoņi". Ja viņiem būtu balsstiesības, parakstu skaits būtu daudz lielāks, norāda Lindermans.

"Dzimtā valoda" vēstulē starptautiskajām organizācijām aicina tās apmeklēt Latvija pirms referenduma, lai iepazītos ar situāciju uz vietas.

Ar savu vēršanos pie starptautiskajām organizācijām biedrība vēlas tām parādīt, ka Latvijas krievu iedzīvotāji mēģina iegūt likumīgās tiesības, darbojoties pilnīgi demokrātiskā ceļā, kamēr valdošie savā histēriskajā reakcijā uz referendumu atklāj savu mežonīgo nacionālismu, kas ir nesavienojams ar mūsdienu Eiropas principiem.

Kā ziņots, 18.februārī notiks tautas nobalsošana par grozījumiem Satversmē, kas paredz mainīt krievu valodas statusu. Referendumā Satversmes grozījumi tiks pieņemti, ja par tiem nobalsos vairāk nekā puse balsstiesīgo vēlētāju, kuru skaits 11.Saeimas vēlēšanās bija 1 543 786, tātad par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai referendumā būs jānobalso vismaz 771 893 vēlētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!