Foto: AFI

"Valodas referendumu" ierosinājusī kustība "Dzimtā valoda" sola rīkot plašus protestus gadījumā, ja tiks atbalstīts nacionālās apvienības (NA) VL-TB/LNNK ierosinājums visos bērnudārzos ieviest audzināšanu un apmācību tikai latviešu valodā, informē kustības pārstāvis Vladimirs Lindermans.

Jau ziņots, ka NA piedāvā veidot vienotu bērnudārzu sistēmu, nosakot, ka visos bērnudārzos apmācība un audzināšana notiek valsts valodā. Vienlaikus tiktu saglabāta arī etniskās un kultūras identitātes ievirze tajās grupiņās, kur bērni nāk no krievu, baltkrievu, ukraiņu un citām ģimenēm. Par šo jautājumu pirmdien spriedīs koalīcijas sadarbības padomē.

Lindermans paziņojumā medijiem norāda, ka gadījumā, ja šis ierosinājums tiks atbalstīts, kustība rīkos masu protestus. "Uz skolēnu asimilācijas mēģinājumu mēs atbildējām ar referendumu. Ja tiks aizskarti trīsgadīgi bērni, mēs atbildēsim ar organizētiem masu protestiem, iziesim ielās. Taisnība un patiesība ir mūsu pusē," teikts paziņojumā.

Lindermans atzīmē, ka "referenduma rezultāti nav veduši šos cilvēkus [politiķus] pie prāta". "Viņi joprojām uzskata, ka visa problēma ir tajā, ka par maz apspieduši, ka vajag vēl stingrāk piegriezt skrūves. Bet tā jau var arī noraut vītni," teikts paziņojumā.

"Ar pirmklasniekiem nesanāca, tagad ķeras klāt bērnudārzniekiem... Kāds būs nākamais priekšlikums? Latviskot zīdaiņus jau dzemdību namā?" jautā Lindermans.

Viņš aicina valdošo partiju politiķus neizplatīt provokatīvus paziņojumus un pārtraukt provokatīvas darbības. "18.februāra referendums parādīja, ka krievu valoda Latvijā nav svešvaloda. Sāksim beidzot dialogu, balsoties uz šo acīmredzamo faktu," teikts paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!