Foto: stock.xchng
Lai veicinātu dzimumu līdztiesību Latvijā, tuvākajos divos gados plānots vairot vīriešu – bērnudārzu audzinātāju skaitu, pētīt dzimumu ietekmi uz klimata pārmaiņām, izglītot tiesniešus un citus speciālistus, kā arī mazināt ar dzimumu saistītās atšķirības nodarbinātībā, paredz otrdien valdībā atbalstītais plāns dzimumu līdztiesības īstenošanai 2012.–2014.gadam.

Valdībā iesniegtajos dokumentos atzīts, ka, lai gan dzimumu līdztiesības principi ir iestrādāti vairākos tiesību aktos un politikas dokumentos, "dzimumu līdztiesība "de facto" vēl nav sasniegta – ne Latvijā, ne citās ES dalībvalstīs, par ko liecina atšķirīgie statistikas dati un atšķirīgā vīriešu un sieviešu situācija, kā arī dzimumu disproporcija vairākumā dzīves jomu".

Tāpēc plānā ietverti "gan vertikāli, gan horizontāli dzimumu līdztiesības īstenošanas pasākumi, kuru īstenošanai nav nepieciešams papildu finansējums". Plānu veido četri rīcības virzieni un aktivitātes to īstenošanai.

Dzimumu lomu un stereotipu mazināšanai plānots panākt, ka bērnus aizvien agrīnākā vecumā – jau bērnudārzā - sāk izglītot par dzimumu līdztiesības jautājumiem. Valdībā iesniegtajos dokumentos norādīts, ka saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas datiem, pirmsskolas izglītības iestādēs (PII) 2010./2011. mācību gada sākumā strādāja 6985 pirmsskolas izglītības skolotājas - sievietes un tikai astoņi vīrieši, kā arī 568 sievietes - PII vadītājas un vien 8 vīrieši. Šī disproporcija ietekmē tālāko izglītības izvēli atkarībā no dzimuma, tāpēc tā būtu jāmaina.

Tāpat plāna izstrādātāji uzskata, ka ir būtiski izglītot tiesnešus un bāriņtiesu speciālistus par dzimumu līdztiesības principiem, jo īpaši civiltiesisko strīdu gadījumos, izskatot lietas, piemēram, par bērna dzīvesvietas noteikšanu pie tēva vai mātes, vai aizgādības lietās. Līdz šim dati par šādiem gadījumiem dzimuma griezumā nav apkopoti, taču tendences liecina, ka vairumā laulību šķiršanu gadījumu tiesa nosaka bērna dzīvesvietu pie mātes, norāda plāna autori. Viens no iemesliem šādiem lēmumiem varētu būt tiesnešu un sabiedrības kopumā novecojuši uzskati par vīrieša lomu ģimenē un spējām parūpēties par bērnu.

Tāpēc plāns paredz 2014.gada 4.ceturksnī sagatavot projekta pieteikumu iesniegšanai Eiropas Kopienas Nodarbinātības un sociālās solidaritātes programmā "Progress", lai izglītotu bāriņtiesas speciālistus un tiesnešus par dzimumu līdztiesības principu ievērošanu civiltiesiskajos strīdos, kas saistīti ar bērna aizgādību un aprūpi.

Tāpat plānots jau šā gada nogalē attīstīt "Baltās lentītes" kustību — vīriešu kustību ar mērķi apkarot pret sievietēm vērstu vardarbību. Šim mērķim tiks identificēti sabiedrībā pazīstami vīrieši, kas popularizēs "Baltās lentītes" kustību, bet no 2013.gada akciju plānots rīkot regulāri reizi gadā.

Dokumentā arī norādīts, ka "pēdējo gadu laikā ļoti aktuāls jautājums gan pasaulē, gan ES, un jo īpaši Ziemeļvalstīs ir dzimuma aspekta integrēšana klimata pārmaiņu politikā, ar to saprotot veidu kādā sievietes un vīrieši ietekmē vidi". Latvijā līdz šim valsts mērogā nav veikti pētījumi vai socioloģiskās aptaujas par to, kā viens vai otrs dzimums, piemēram, pārvietojas (auto, sabiedriskais transports, lidmašīnas, kuģošana u.c.), kādus ēdienus izvēlas uzturā, vai šķiro atkritumus, kādas preces vai pakalpojumus izvēlas, kā un vai taupa elektroenerģiju, kādus kurināmā veidus izvēlas un kurš - vīrietis vai sieviete - ir lēmumu pieņēmējs minētajās jomās un tamlīdzīgi.

Plāna izstrādātāji skaidro, ka, balstoties uz šādu pētījumu rezultātiem, ir iespēja identificēt, kā viens vai otrs dzimums un kādas jomas ietekmē, un kurš ir atbildīgs par lēmumu pieņemšanu, kas vēlāk ļauj precīzāk noteikt sabiedrības mērķa grupas gan dzimuma, gan citos griezumos, lai varētu efektīvāk mērķēt izglītojoši informatīvas kampaņas videi draudzīga dzīves veida popularizēšanā un klimata pārmaiņu seku adaptācijai.

Lai veidotu šādu pieeju klimata pārmaiņām arī Latvijā, plāns paredz "veicināt klimata, vides aizsardzības un dzimumu līdztiesības ekspertu izglītotību par dzimuma aspekta integrēšanu klimata un vides aizsardzības politikās", sagatavojot projekta pieteikumu ZMP Mobilitātes programmai valsts pārvaldes darbiniekiem un Eiropas Ekonomikas zonas Finanšu instrumentam, lai veiktu pētījumu par sieviešu un vīriešu ietekmi uz vidi un klimata pārmaiņā Latvijā. Tāpat tiks apmācīti trīs vides aizsardzības un klimata pārmaiņu speciālisti un viens dzimumu līdztiesības eksperts.

Plānā atzīts, ka veselības jomā krasākās atšķirības vērojamas sieviešu un vīriešu vidējā paredzamajā mūža ilgumā, kuru ietekmē gan veselībai kaitīgie ieradumi - pārmērīga alkohola lietošana, smēķēšana, fizisko aktivitāšu trūkums, gan nesavlaicīga vēršanās pie ārsta, lai noteiktu diagnozi un atbilstošu ārstēšanu. Iepriekšējos programmas Dzimumu līdztiesības īstenošanai (2004.-2006.gadam un 2007.-2010.gadam) periodos veselības jomā tika īstenoti uz sievietēm un vīriešiem specifiski orientēti pasākumi, taču, lai panāktu būtiskas izmaiņas sieviešu un vīriešu veselības uzlabošanā, ir nepieciešams īstenot pasākumus regulāri un mērķtiecīgi, norāda plāna autori. Tāpēc dokuments paredz turpināt vēža skrīninga programmu vīriešiem un sievietēm, kā arī īstenot izglītojošus pasākumus par vīriešu veselības jautājumiem.

Plānā paredzēti arī pasākumi sieviešu un vīriešu ekonomiskās neatkarības un vienlīdzīgu iespēju veicināšana darba tirgū. Dokumentā norādīts, ka Latvijā ir salīdzinoši augsts sieviešu nodarbinātības līmenis - 2008.gadā pirms ekonomiskās krīzes izraisītā bezdarba tas bija 65,4%, pārsniedzot ES vidējo rādītāju - 59,1%, savukārt vīriešu nodarbinātības līmenis (72,1%) Latvijā bija tuvu ES vidējam rādītājam (72,8%).

Ekonomiskās krīzes un bezdarba pieauguma ietekmē 2009.gadā Latvijas darbspējīgo sieviešu un vīriešu nodarbinātības līmenis kritās un izlīdzinājās starp abiem dzimumiem, proti, 2009.gadā tas bija 60,9% sievietēm un 61% vīriešiem, bet 2010.gadā - 59,4% sievietēm un 59,2% vīriešiem.

Dokumentā uzsvērts, ka pasaules finansiālās krīzes nabadzīgākos iedzīvotājus ietekmē vissmagāk. Sievietes Latvijā ir pakļautas augstākam nabadzības riskam nekā vīrieši, jo īpaši sievietes ar bērniem.

Tā kā pastāv tieša saikne starp bērnu aprūpes pieejamību un vecāku nodarbinātības rādītājiem, plāns paredz palielināt bērnu aprūpes pieejamību, jo īpaši bez darba palikušajiem cilvēkiem, kas piedalās bezdarbnieku atbalsta pasākumos. Tāpēc plāns paredz 2013.gada 4.ceturksnī uzsākt pilotprojektu bērnu pieskatīšanas pakalpojuma nodrošināšanai bezdarbniekiem laikā, kamēr tie piedalās Nodarbinātības valsts aģentūras atbalsta pasākumos.

Tāpat iecerēts analizēt jaundibināto uzņēmumu īpašniekiem izsniegtos mikrokredītus uzņēmējdarbības uzsākšanai un jaundibināto uzņēmumu noturību, izvērtējot datus tieši dzimuma griezumā, lai identificētu šķēršļus, ar ko saskaras mazāk pārstāvētais dzimums uzņēmējdarbībā. Analīzes rezultātā iecerēts izstrādāt rekomendācijas mazāk pārstāvētā dzimuma iesaistīšanai uzņēmējdarbībā. Plānots arī izstrādāt rekomendācijas sieviešu un vīriešu skaita līdzsvarošanai segregētākajās nozarēs.

Plāns paredz arī citus dzimumu līdztiesības veicināšanas pasākumus, piemēram, ieviest Darba samaksas atšķirību novēršanas starp vīriešiem un sievietēm dienu, vērtēt iespēju pagarināt "tēva atvaļinājumu" pēc bērniņa piedzimšanas, kā arī izstrādāt ieteikumus bērna kopšanas pabalsta un bērna kopšanas atvaļinājuma dalījuma starp abiem vecākiem.

Plānā paredzētos pasākumus iesaistītajām valsts budžeta iestādēm būs jāīsteno piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros, papildus finansējums šim mērķim nav paredzēts..

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!