Foto: LETA
Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars pieļauj iespēju sūdzēt tiesā tieslietu ministru Aigaru Štokenbergu par apvienības nomelnošanu saistībā ar ministra izteikumiem par apvienības biedru "šaudīšanos pie aizsardzības ministra Arta Pabrika" mājām, laikrakstam "Diena" paudis Dzintars.

"Ilgi esam klusējuši, bet, [eksprezidenta Valda] Zatlera kunga vārdiem runājot, ir piegriezies, un esam nolēmuši sūdzēt Štokenbergu tiesā," sacījis Dzintars. Viņš uzskata, ka pret Nacionālo apvienību tiek organizēta nomelnošanas kampaņa, kā piemēru minot Štokenberga teikto intervijā žurnālam "SestDiena", ka VL biedri esot šaudījušies pie aizsardzības ministra Arta Pabrika mājas.

Pēdējās dienās apvienība negatīvu publicitāti guva saistībā ar Norvēģijā notikušās traģēdijas vaininieka Andersa Bērings-Breivīka manifestu, kurā viņš uzskaita visas Eiropas nacionāli domājošās partijas, tai skaitā sešas Latvijas organizācijas, arī Nacionālo apvienību veidojošās partijas "Visu Latvijai" un "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", kas raksturota kā "nacionālkonservatīva, pret imigrantiem" vērsta partija.

Pats Štokenbergs norvēģa veidoto sarakstu komentējis atturīgi, sakot, ka nevajadzētu pārspīlēt to, ko viņš sarakstījis savā manifestā. "Tomēr norvēģa sarakstā norādītās organizācijas mēs zinām un uzmanām," laikrakstam sacījis Štokenbergs. Ministrs arī informēja, ka DP sadarbojas ar norvēģu dienestiem, kuri snieguši vērtīgu informāciju par terora aktā Oslo izmantotajām sprāgstvielām.

Dzintars uzskata, ka ir absurdi atsaukties uz norvēģa veidoto sarakstu. "Ja ir maniaks, tad viņam ir savi neatkarīgi iemesli, kāpēc viņš ir slepkavojis, un ir nepieņemami saistīt to ar Nacionālo apvienību," laikrakstam sacījis Dzintars un piebildis, ka savulaik arī krustneši ar krustu kaklā ir slepkavojuši, tomēr mācītājiem netiek pārmests, ka viņus vienojis krusts. Šāds saraksts kalpos par iespēju Latvijas politiskajām partijām manipulatīvi nomelnot Nacionālo apvienību, viņš pieļāvis.

Jau ziņots, ka starp Latvijas Drošības policiju un Norvēģijas dienestiem notiek informācijas apmaiņa saistībā ar traģēdiju Norvēģijā. 

Traģēdijā vainotais Anderss Bērings-Breivīks savā internetā publicētajā manifestā vēstīja, ka savulaik apmeklējis Latviju. Savā manifestā viņš minējis organizācijas un partijas, kuras uzskata par nacionālistiskām, dažas no tām ir no Latvijas, proti, "Visu Latvijai!"– TB/LNNK, Nacionālā spēka savienība, "Klubs 415", Latvijas Tautas fronte, kā arī LNDP jeb Osipova partija.

Norvēģijā piektdien notika sprādziens galvaspilsētas Oslo valdības ēku rajonā, bet vēlāk vīrietis policista formā atklājis uguni valdošās Darba partijas jauniešu vasaras nometnē Utejas salā, nogalinot un ievainojot desmitiem cilvēku.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem, terora aktos gājuši bojā 76 cilvēki, bet desmitiem ievainoti.

Vīrietis, kurš šāva jauniešu nometnē, ir aizturēts. Tas ir 32 gadus vecs Norvēģijas pilsonis Anderss Bērings-Breivīks, kuram ir sakari ar galēji labējiem grupējumiem.

Nopratināšanās Bērings - Breivīks atzina savu vainu abos noziegumos un norādīja, ka darbojies viens, bez līdzzinātājiem.

Tomēr svētdien policija īpašā operācijā aizturēja vēl sešus cilvēkus aizdomās par līdzdalību terora aktos. Pēc neilga laika viņus tomēr atbrīvoja.

Pirmdien Oslo notika pirmās noklausīšanās Bēringa - Breivīka lietā. Tiesa nolēma pagarināt viņa apcietinājuma termiņu līdz astoņām nedēļām. Viņam arī liegtas tikšanās ar tuviniekiem un sarakste. Četras nedēļas apsūdzētajam būs jāpavada pilnīgā izolācijā, nolēma tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!