Foto: Saeimas administrācija

Likumprojektā par tautas nobalsošanas ierosināšanas kārtību būtu jānodala normas, par kurām koalīcijā domstarpību nav, savukārt par parakstu skaitu, kas jāsavāc referenduma iniciatoriem pirmajā posmā, vēl jābūt diskusijām, kaut arī ir argumenti šī sliekšņa celšanai, sacīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Dzintars skaidroja, ka patlaban koalīcijā ir vienošanās, ka būtu jānodala jautājumi, par kuriem ir "pilnīga skaidrība", proti jautājumus par referendumu finansēšanas un aģitācijas kontroli, kā arī iespēju izvērtēt iesniegtās iniciatīvas pēc būtības. Par šiem jautājumiem domstarpību neesot, tāpēc šīs normas jāapstiprina pēc iespējas ātrāk, uzsvēra politiķis.

Jautājums ir, iespējams, par parakstu slieksni un par to jābūt diskusijām - šāds ir nacionālās apvienības viedoklis, kaut gan ir argumenti arī tam, ka slieksnis ir jāpalielina, sacīja deputāts. Viņš gan piebilda, ka patlaban parastu skaita palielināšana līdz 50 000 ilgu laiku liegs sarīkot referendumus.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK priekšlikumos grozījumiem tautas nobalsošanas kārtībā piedāvā pagaidām saglabāt esošo kārtību - divpakāpju parakstu vākšanas sistēmu un esošo parakstu skaitu, kas jāsavāc referenduma iniciatoriem - 10 000.

Koalīciju pārstāvošie politiskie spēki neizslēdz iespēju diskutēt par esošās divpakāpju parakstu vākšanas sistēmas referendumu ierosināšanai saglabāšanu.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāti 22.augusta virzīja izskatīšanai komisijās Bērziņa atkārtoti otrreizējai caurlūkošanai parlamentā nodotos grozījumus tautas nobalsošanas ierosināšanas likumā. Saeimas pieņemtie likuma grozījumi arī paredzēja, ka no 2015.gada 1.janvāra notiks atteikšanās no divu posmu parakstu vākšanas sistēmas, liekot iniciatoriem pašiem savākt 154 000 parakstu, ja viņi vēlēsies rosināt referendumu par izmaiņām Satversmē vai likumos vai arī gribēs iniciēt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu.

Līdz 2015.gadam likumprojekts paredzēja pārejas periodu, kurā tautas nobalsošanas rosinātājiem būtu noteikts 50 000 parakstu slieksnis referenduma rosināšanas pirmajam posmam par izmaiņām Satversmē vai likumos un 10 000 parakstu slieksnis Saeimas atsaukšanas procedūras rosināšanai. Grozījumi pakāpeniski ļautu ieviest papildu parakstīšanās mehānismus, bet pēc pārejas periodā būtu iespējams parakstīties arī elektroniski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!