Foto: LETA
Patlaban sadarbības pieredze starp Nacionālās apvienības abām partijām "Visu Latvijai!" (VL) un "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) veidojoties pozitīva, taču lēmumu par apvienošanos nav pamata sasteigt, to vajadzētu izlemt gada laikā.

Šādu pārliecību pauda viens no VL līderiem Raivis Dzintars.

Viņš piekrita viedoklim, ka lēmumu par abu apvienības biedru turpmāko sadarbību un iespējamo apvienošanos vienā partijā nevajag sasteigt.

"Piekrītu, ka forma nav būtiskākā. Vispirms jāspēj sastrādāties, jāsaprot, vai darbojamies visās lietās pēc vieniem un tiem pašiem principiem. Tendences ir pozitīvas, līdzšinējā darbība liecina, ka mākam saprasties ikdienā, frakcijas līmenī, tā ka pieredze veidojas pozitīva," uzsvēra Dzintars, vienlaikus piebilstot, ka "nav objektīva iemesla", kādēļ lēmumu par turpmāko sadarbību abu partiju starpā vajadzētu sasteigt.

Viņš gan piekrita, ka atsevišķos jautājumos līdz šim partijām bijuši atšķirīgi viedokļi, piemēram, saistībā ar deputāta Visvalža Lāča (VL) rīcību, atkārtoti par savu palīdzi pieņemot darbā meitu, un "tēvzemieša" Emīla Jakrina iecelšanu amatā Ceļu satiksmes drošības direkcijas valdē īsi pirms Kaspara Gerharda (TB/LNNK) aiziešanas no Satiksmes ministrijas vadības. Tomēr tas neradot šķēršļus abu partiju sadarbībai.

"Atsevišķos jautājumos, piemēram, par Lāci vai Jakrinu, viedokļi mums atšķīrās, bet tas nepieņem emocionālu raksturu, nerada nopietnus šķēršļus abu partiju pārstāvju sadarbībai," klāstīja Dzintars.

Viņaprāt, pilnīgai skaidrībai par turpmāko sadarbību tomēr būtu jābūt līdz pašvaldību vēlēšanām. "Viens kritērijs ir gaidāmās pašvaldību vēlēšanas - vajadzētu saprast, vai mēs visur kandidējam kopā kā viena partija vai kā apvienība dažās vietās kopā, citur atsevišķi. Jo tuvāk nāk pašvaldību vēlēšanas, jo vairāk būs jārunā par šo sadarbības formu," atzina VL pārstāvis.

Viņaprāt, "gads būtu pietiekams laiks, lai saprastu, vai jāiet uz ciešāku sadarbību, vai nākotnē jāmeklē citas sadarbības formas".

Jau vēstīts, ka iepriekš "tēvzemiešu" līderis Roberts Zīle norādīja, ka jautājums par VL un TB/LNNK apvienošanos vienā partijā ir jāskata abu šo politisko spēku kongresos decembrī, taču, viņaprāt, šādu soli spert tomēr būtu pāragri, jo, piemēram, TB/LNNK nevēlas kļūt pārāk radikāla.

"Šis jautājums, pēc manām domām, ir pāragrs, ne šo jautājumu [iekšējo nesaskaņu] risināšanas, bet politikas mērķu dēļ.. Mēs negribam kļūt tādi, kurus varētu saukt par pārāk radikāliem," norādīja Zīle, atzīstot, tas, ka Nacionālā apvienība tika atstāta ārpus koalīcijas šajā situācijā, kad arī valdības veidotāja Valda Dombrovska ("Vienotība") "griba bija nepārprotama", vērtējams negatīvi.

"Es gribētu teikt to, ka šai apvienībai manā skatījumā jābūt nacionāli konservatīvai apvienībai, turpinot nacionāli konservatīvās tradīcijas," vēl piebilda Zīle, izvairoties no tiešas atbildes, vai VL nostāju vērtē kā pārāk radikālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!