Politiķis Dzintars Zaķis paziņojis "Vienotības" valdei, ka izstāsies no partijas.

Zaķis sacīja, ka dara to, "lai sekmīgāk un bez intrigām varētu kalpot saviem vēlētājiem Latgalē".

"Partijā ilgu laiku vada zināma stagnācija. Trūkst spilgtu līderu un politisko iniciatīvu. Partijas iekšējie grupējumi tā vietā, lai darītu valstiskās lietas, nodarbojas ar ķildošanos un savstarpēju apkarošanu. Manus vēlētājus tas neapmierina," piebilda politiķis.

Viņš arī uzsvēra, ka turpinās darbu Saeimā, proti, deputāta mandātu nenoliks. Zaķis arī turpināšot darboties "Vienotības" Saeimas frakcijā. Pēc viņa teiktā, frakcijā ir "balanss ar pragmatiskajām, reģionālajām partijām".

Līdzīgi savulaik rīkojās arī dzērumā pie stūres pieķertais parlamentārietis Veiko Spolītis, kurš izstājās no "Vienotības", bet nenolika deputāta mandātu un turpina darboties arī partijas Saeimas frakcijā.

Taujāts, vai varētu startēt nākamajās vēlēšanās un darīt to no kāda cita politiskā spēka saraksta, Zaķis sacīja: lai šis jautājums paliek neatbildēts.

Kā ziņots, "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa iepriekš pauda, ka rosinās 2.novembrī politiskā spēka valdi lemt par deputāta Zaķa izslēgšanu no partijas. Ņemot vērā, ka Zaķis pats izstāsies no partijas, valdei par viņa izslēgšanu nebūs jālemj.

Jau vēstīts, ka 6.oktobrī Rēzeknes tiesa apsūdzēto Jevgeņiju Brovčenko atzina par vainīgu balsu pirkšanā 12.Saeimas vēlēšanās un piesprieda viņam 100 stundas piespiedu darba.

Brovčenko atklāja - viņš ir priecīgs, ka sods samazināts, jo prokurors esot prasījis piespriest 180 piespiedu darba stundas.

Brovčenko tiesā atzina, ka 12.Saeimas vēlēšanās ir pircis balsis par labu Zaķim. Apsūdzētais pastāstīja, ka piedāvājis samaksāt desmit eiro par to, ka vēlētāji izvēlēsies ceturto deputātu kandidātu sarakstu un ievilks krustiņu pretī Zaķa uzvārdam. Šādi viņš uzpircis trīs balsotājus - Jūliju Trūpu, Pēteri Vegliņu un vēl vienu personu. Pēc tam, kad balsotāji atrādījuši apsūdzētajam pāri palikušos deputātu kandidātu sarakstus, viņš samaksājis šiem vēlētājiem katram desmit eiro.

Apsūdzētais lietas iztiesāšanā atteicās no aizstāvja pakalpojumiem un lūdza tiesu neveikt pierādījumu pārbaudi. Viņš savu vainu atzina un izdarīto nožēloja. "Man piedāvāja nopelnīt ar balsu pirkšanu, un es piekritu. Beigās iznāca muļķība," atzina apsūdzētais, neprecizējot, kurš viņam piedāvāja nopelnīt.

Apsūdzētais jau ilgāk nekā gadu ir bezdarbnieks. Viņa ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns. Savulaik apsūdzētais bijis sodīts, taču tagad sodāmība viņam jau ir dzēsta.

Šī ir otrā krimināllieta par balsu pirkšanu Zaķa labā. Brovčenko apsūdzība celta pēc Krimināllikuma panta par apzinātu vēlētāju kavēšanu brīvi realizēt tiesības vēlēt 12.Saeimas vēlēšanās, lietojot uzpirkšanu.

Citā kriminālprocesā Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors pret divām personām ir cēlis apsūdzību pēc Krimināllikuma 90.panta otrās daļas par apzinātu vēlētāju kavēšanu brīvi realizēt tiesības vēlēt 12.Saeimas deputātus, lietojot uzpirkšanu, un kriminālvajāšana tiek turpināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!