Foto: DELFI
Otrdien, 23. novembrī, Saeimā galīgajā lasījumā izskatot 2022. gada budžeta projektu, asu kritiku par nākamā gada budžetu izteica opozīcijas deputāti, kuru ieskatā tas nav vērsts uz attīstību, tas paredz pārāk lielu valsts parādu un netaisnīgu plānu palielināt valsts augstāko amatpersonu atlīdzību.

Opozīcijas deputāts Edgars Tavars (ZZS) sacīja, ka viņš nevar atbalstīt 2022. gada budžetu vairāku iemeslu dēļ, piemēram, tajā "vājprātīgi strauji" tiek paaugstināts valsts parāds un valsts augstāko amatpersonu atalgojums, vienlaikus neizpildot mediķiem un pedagogiem doto solījumu par atalgojuma celšanu.

Tavars arī piebilda, ka nākamā gada budžetā netiek paredzēts atbalsts mājsaimniecībām un koalīcija neturēja apņemšanos izvairīties no deputātu kvotām, kas nav krietni un taisnīgi. "2022. gada budžets nav vērsts uz attīstību, bet ilgtermiņā tas var būt dzirnakmens kaklā," uzsvēra deputāts.

Savukārt deputāts Viktors Valainis (ZZS) piebilda, ka opozīcija budžeta izskatīšanas gaitā centās piedāvāt kādas prioritātes, tām paredzot arī attiecīgu finansējumu, tomēr tas netika atbalstīts. Viņa ieskatā, 2022. gada budžets nerespektē esošo situāciju, kad vajadzēja paredzēt atbalstu pieaugošo energoresursu cenu apstākļos. Valainis arī uzsvēra, ka nākamā gada budžets neparedz izaugsmi pašvaldībām, bet gan radīs tajās spriedzi.

Deputāts Sergejs Dolgopolovs (S) atzina, ka 2022. gada budžets neatbilst ārkārtējās situācijas prasībām, turklāt tas paredz izšķērdīgus tēriņu bez īpaša pamatojuma. "Budžets nesniedz atbildi uz galveno jautājumu – kā tiksim galā ar pandēmiju un nepārdomātiem tēriņiem," bilda Dolgopolovs.

Pie frakcijām nepiederošās deputātes Ramonas Petravičas ieskatā, 2022. gada budžets ieies vēsturē kā "prezidenta flīģeļa budžets", turklāt budžetā netiekot domāts par atbalstu vienkāršajiem cilvēkiem, ģimenēm, kas audzina bērnus ar smagu invaliditāti, un senioriem, kā arī netiek pildīti solījumi veselības aprūpes nozarē strādājošajiem. Petraviča secināja, ka 2022. gada budžets ir ceļš uz kapsētu.

Savukārt pie frakcijām nepiederošā deputāte Ļubova Švecova pauda pārliecību, ka 2022. gada budžets ieies vēsturē ar to, ka vairākums Saeimas deputātu liedza budžeta izskatīšanā piedalīties deputātei Jūlijai Stepaņenko, jo viņa neuzrādīja darbam Saeimā nepieciešamo Covid-19 sertifikātu.

"Šis ir kroplības kvotu budžets, netaisnīgas pārdales budžets, cilvēka pamattiesības ierobežojošs budžets, kas pārkāpj demokrātijas principus," sacīja Švecova.

Jau vēstīts, ka Saeima otrdien, 23. novembrī, dažu stundu laikā pieņēma 2022. gada budžeta likumu, kurā budžeta ieņēmumi plānoti 10,66 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi – 12,4 miljardu eiro apmērā. Tādējādi, salīdzinot ar 2021. gada budžeta likumu, nākamgad ieņēmumi augs par 1,08 miljardiem eiro, bet izdevumi - par 1,64 miljardiem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!