Foto: Saeimas administrācija
Kustība "Dzīvesbiedri" Saeimā iesniegusi vairāk nekā 330 sabiedrībā zināmu cilvēku, uzņēmēju, nevalstisko organizāciju un dažādu jomu ekspertu parakstītu atklātu vēstuli pret iniciatīvu atkārtoti grozīt Latvijas Republikas Satversmes 110. pantu, definējot jēdzienu ģimene, portālu "Delfi" informēja kustībā.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka, reaģējot uz sabiedrībā plašu rezonansi ieguvušo pērnā gada nogales Satversmes tiesas spriedumu, ceturtdien, 7. janvārī, Nacionālās apvienības (NA) frakcijas deputāti iesniedza Saeimā likumprojektu par grozījumu Satversmē, kas paredz labot Satversmes 110. pantu, konstitucionāli nostiprinot ģimenes jēdzienu.

Politiskais spēks rosina grozīt Satversmes 110. pantu, nosakot, ka arī ģimene ir "savienība starp vīrieti un sievieti, ģimeni, kas balstīta laulībā, asinsradniecībā vai adopcijā, vecāku un bērna tiesības, ieskaitot tiesības augt ģimenē, kuras pamatu veido māte (sieviete) un tēvs (vīrietis)".

Plānots, ka ceturtdien, 14. janvārī, Saeimai būs jālemj par grozījumu Satversmē nodošanu izskatīšanai parlamenta komisijās.

Atklātajā vēstulē tās autori aicina Saeimu rūpīgi izvērtēt attiecīgo likumprojektu un to noraidīt, jo tas ir pretrunā citām Satversmes normām, kā arī grauj demokrātiskas un tiesiskas valsts vērtības.

Autori uzsver, ka likumprojektā un tā anotācijā "paustās radikālās idejas ir vērstas uz sabiedrības šķelšanu, jo pretnostata dažādus ģimenes attiecību modeļus". Vēstulē uzsvērts, ka "likumprojekts nav apspriests ne ekspertu lokā, ne plašākā sabiedrībā, un tas veicina naida runu un neiecietību, kā arī provocē vēršanos pret dažādam sabiedrības grupām".

Likumprojekts ir pretrunā ar Latvijas starptautiskajām saistībām, jo gan Eiropas Cilvēktiesību un Pamatbrīvību konvencija, gan Eiropas Savienības tiesības un institūcijas aizsargā daudzveidīgus ģimenes attiecību modeļus, norādīts atklātajā vēstulē, piebilstot, ka likumprojekts attālina Latviju no piederības Eiropas kultūrtelpai.

Vēstules parakstītājus uztrauc fakts, ka likumprojekts apdraud tiesiskas valsts vērtības. Centieni sašaurināt jēdziena "ģimene" definīciju vērtējami kā mēģinājums izvairīties no 2020. gada 12. novembra Satversmes tiesas sprieduma.

"Likumprojekta anotācijā ietvertie apgalvojumi ir ciniski un vērsti uz konstitucionālās tiesas autoritātes graušanu. Tiesiskā valstī konstitucionālās tiesas sprieduma pienācīga izpilde ir garants likuma varas visaptverošai ietekmei," norādīts vēstulē.

"Turklāt ar šo likumprojektu tiek nodarīts būtisks kaitējums arī citām sabiedrības grupām, piemēram, šis likumprojekts liedz tiesisku aizsardzību heteroseksuāliem pāriem, kuri savas attiecības nevēlas balstīt laulībā, vai vairākkārt par prioritāti atzītajām audžuģimenēm," turpināts vēstulē." Likumprojektā ietvertās idejas sāpina, aizvaino un grauj ticību mūsu Saeimai kā konstitucionālai institūcijai, kura pārstāv visu Latvijas tautu un ikkatru no mums."

Kustības "Dzīvesbiedri" atklātajai vēstulei pievienojušies 336 Latvijas organizācijas, uzņēmumi, viedokļu eksperti, jomu eksperti un citi indivīdi.

Jāatgādina, ka vairākas jauniešu politiskās organizācijas atklātā vēstulē asi nosodījušas NA rosinātos Satversmes grozījumus, norādot, ka tie sašaurinātu ģimenes definīciju uz savienību starp vīrieti un sievieti, atņemot ģimenes statusu citām ģimenes formām, piemēram, vecākiem, kuri audzina bērnu vieni un viena dzimuma vecākiem. Arī konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars portālam "Delfi" iepriekš norādīja, ka ar katru Satversmes grozījumu mēģināt novērst nenovēršamo – to, ka viendzimuma pāru aizsardzību Satversme paredz – ir diezgan muļķīgi, to nevar izdarīt.

Arī vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki, kas saistīti ar akadēmisko un reliģisko vidi, ir parakstījuši atklātu Saeimas deputātiem adresētu vēstuli, kurā viņi iebilst pret Saeimā virzītajiem Satversmes grozījumiem, mēģinot tajā iekļaut ģimenes definīciju. Viņu vidū ir Latvijas Universitātes(LU) Teoloģijas fakultātes docents, mācītājs Juris Cālītis, LU Teoloģijas fakultātes (TF) profesors, Anglikāņu baznīcas sv. Pestītāja draudzes diakons un citi.

Tikmēr par grozījumiem iestājas asociācija "Ģimene", biedrība "Vecāku alianse", biedrība "Īsta mīlestība gaida", biedrība "Nacionālo karavīru atbalstam", nodibinājums "Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas Diakonijas centrs" un virkne citu nevalstisku organizāciju. Par grozījumiem iestājas arī Nacionālās apvienības Jaunatnes organizācijas "Jaunieši Latvijai"

Asociācijas "Ģimene" valdes priekšsēdētāja Ilona Bremze uzsver, ka šis ir vēsturisks brīdis, kurā katram, ikvienam deputātam būs jāizdara izvēle, vai tiek atbalstīta un veicināta dabiska Latvijas tautas ataudze.

Kā liecina asociācijas "Ģimene" paustais, ideja par grozījumiem sasniegusi arī Ungāriju. Asociācijas mājaslapā norādīts, ka Ungārijas Cilvēka cieņas centrs savā vēstulē, kas adresēta Latvijas amatpersonām, atzinīgi novērtē un pauž atbalstu ierosinātajiem Satversmes grozījumiem.

Arī 13 Latvijas reliģisko konfesiju vadītāji 2020. gada izskaņā nāca klajā ar aicinājumu augstākajām valsts amatpersonām saistībā ar 12. novembra Satversmes tiesas (ST) spriedumu. Tajā konfesiju vadītāji aicināja, lai veidojot regulējumu sakarā ar 12. novembra ST lēmumu, netiktu skarta Satversmē nostiprinātā laulības izpratne kā savienība starp vīrieti un sievieti, kā arī lūdza nostiprināt Satversmē izpratni par ģimeni kā savienību, kas balstīta tādā laulībā starp vīrieti un sievieti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!