Dzīvesvietas elektroniskās deklarēšanas pakalpojumam kopš tā ieviešanas 1.janvārī pieteikušies divi iedzīvotāji, informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Diana Bogdanova.
Pa pastu dzīvesvietu deklarēt vēlējušies 215 iedzīvotāji.

No visiem pieteikumiem dzīvesvieta patlaban deklarēta 57 iedzīvotājiem. Pārējie iesniegumi atrodas apstrādes procesā.

Nelielais deklarēto personu skaits izskaidrojams ar to, ka deklarāciju iesniegumu noformēšanas procesā tiek pieļautas neprecizitātes.

Šādus iesniegumus PMLP sūta atpakaļ un deklarāciju noformēšanas laiks tiek pagarināts, skaidroja Bogdanova.

14.februārī plkst.12.30 Iedzīvotāju reģistra departamentā speciālisti informēs par biežāk pieļautajām kļūdām deklarāciju noformēšanā.

Kā ziņots, dzīvesvietas elektroniskās deklarēšanas pakalpojums pieejams tikai e-paraksta īpašniekiem.

Patlaban valstī ir vairāki simti e-paraksta lietotāju, turklāt pasts uzvarējis iepirkumu konkursā par elektroniskā paraksta piegādi 50 000 valsts un pašvaldību institūciju darbiniekiem.

Latvijas Pasts e-paraksta pakalpojumu Latvijā sāka piedāvāt oktobrī.

Lai deklarētu dzīvesvietu, personai jānosūta elektroniski parakstītā deklarācija pa e-pastu PMLP. Iestāde attiecīgi iekļauj ziņas Iedzīvotāju reģistrā un nosūta personas iesniegto dokumentu tai pašvaldībai, kuras teritorijā persona deklarējusies.

Otrs attālinātās deklarēšanas veids ir deklarācijas iesnieguma sūtīšana pa pastu. PMLP, saņemot iesniegumu, atsūta personai dzīvesvietas deklarāciju. Persona paraksta deklarāciju un nosūta to atpakaļ PMLP. Informācija tiek iekļauta Iedzīvotāju reģistrā, bet parakstīto deklarāciju saņem pašvaldība.

Deklarāciju veidlapas pieejamas PMLP mājaslapā "www.pmlp.gov.lv", kā arī pašvaldību sociālās aprūpes centros un PMLP teritoriālajās nodaļās.

Attālinātās deklarācijas priekšrocības sevišķi noderīgas cilvēkiem ar pārvietošanās ierobežojumiem un aizņemtām personām.

Paralēli attālinātajiem dzīvesvietas deklarēšanas pakalpojumiem iedzīvotāji joprojām var deklarēt dzīvesvietu, personīgi ierodoties pašvaldībā.

Grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā, kas paredz attālināto deklarēšanu, stājās spēkā 2007.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!