Foto: LETA
Vairākas nevalstiskās organizācijas, kas pērn cilvēka dzīvības aizstāvībai rīkoja vērienīgu kampaņu “Par Dzīvību”, pārmet “Sorosa Fondam Latvija” (SFL) un organizācijai “Papardes zieds” neslavas celšanu, demokrātijas un pilsoniskās sabiedrības graušanu Latvijā un prasa Ģenerālprokuratūru sākt par to kriminālprocesu, portālam “Delfi” sacīja organizāciju pārstāvis Jānis Rožkalns.
Viņš norādīja, ka SFL piešķīris līdzekļus, lai reaģētu uz negaidīti masveidīgo kampaņu „Par Dzīvību", kuru rīkoja ģimenes un bērnus aizstāvošas organizācijas un daudzas sabiedrībā zināmas personas un kuras mērķis bija atgādināt par nedzimuša cilvēka dzīvības vērtību, katastrofāli milzīgo abortu skaitu Latvijā, kā arī veicināt valsts atbalstu krīzes grūtniecībā nonākušām personām. Nedzimušo bērnu skulptūriņas Vecrīgā bijusi viena no kampaņas „Par Dzīvību" aktivitātēm.

Rožkalns sacīja, ka ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā, Saeimā, kā arī Tiesībsarga birojā un Garīgo lietu padomē paredzējušas vērsties vairākas organizācijas.

Iesniegumu parakstījusi Krīzes grūtniecības centra vadītāja Judīte Briede, bet tajā paustajai nostājai atbalstu izteikušas arī nevalstiskās organizācijas - Asociācija "Ģimene", kas apvieno vairākas nevalstiskās organizācijas, Kraukļa fonds, Latvijas Kristīgo skolotāju asociācija un vēl vairākas citas, stāstīja Rožkalns.

Organizācijas ir pārliecinātas, ka tieši pasaules finanšu magnāts Džordžs Soross un "viņu atbalstošās aģent-organizācijas Latvijā" ir tās, kas "pauž klaju necieņu pret sabiedrību un tās pamatvērtībām (augstāko no vērtībām - cilvēka dzīvību), jo notiek tieša vēršanās pret konkrētu sabiedrisko organizāciju darbību".

Rožkalns uzsvēra, ka neesot pieļaujams, ka no ārvalstīm tiek finansēta citu organizāciju vēršanās pret organizācijām, kas aizstāv sensitīvus jautājumus, kas skar pamatvērtības. Viņš sacīja, ka tieši SFL piešķīris kopumā 19 999 eiro (aptuveni 14 000 latu), lai "Papardes zieds" cīnītos pret organizācijām, kas aizstāv dzīvību un pamatvērtības.

SFL pārstāve Irīna Kuzņecova portālam "Delfi" sacīja, ka par šādu organizāciju iesniegumu tiesību sargiem neko nezina un par to dzird pirmo reizi, taču viņa kategoriski noliedza, ka fonds būtu cēlis neslavu vai arī publiski izteicies par dzīvības aizstāvju organizāciju kampaņu. Viņa pastāstīja, ka SFL pērn piešķīris 19 999 eiro "Papardes ziedam" seksuālo un reproduktīvo tiesību un interešu aizstāvības nodrošināšanai.

SFL mājas lapā publicētajā paziņojumā, kas pamato līdzekļu piešķiršanu, skaidrots, ka tas darīts, lai sekmētu seksuālās un reproduktīvās tiesību jomā strādājošo NVO spēju kvalitatīvi ietekmēt politikas plānošanas procesu. "Papardes zieds" projekta pieteikumā norādījis, ka tas ir tapis kā "ārkārtas palīdzības lūgums", lai varētu reaģēt uz negaidīti masveidīgo kampaņu „Par Dzīvību", kas būtībā ir vērsta uz abortu aizliegumu un tālāku seksuālo un reproduktīvo tiesību ierobežošanu.

„Papardes Zieds" norāda, ka Latvijā vienīgā interešu aizstāvības organizācija, kas darbojas seksuālo un reproduktīvo tiesību aizstāvības laukā un tā strauji reaģējusi uz „pro-life" organizāciju mēģinājumiem caur Saeimas Demogrāfijas komisiju virzīt likumu grozījumus, kas noteiktu, ka valsts aizsargā dzīvību no ieņemšanas brīža, līdz ar to paverot ceļu pilnīgam abortu aizliegumam un tālākai seksuālo un reproduktīvo tiesību ierobežošanai. "Papardes zieds" atzīmējis, ka ir izveidojis neformālu NVO darba/atbalsta grupu, kas sniedz palīdzību šī jautājuma risināšanā, izriet no SFL mājas lapā publicētā.

"Papardes Zieda" direktore Iveta Ķelle portālam "Delfi" sacīja, ka viņai grūti komentēt iesnieguma autoru un atbalstītāju pozīciju, jo neesot skaidrs, vai neslavas celšana būtu saistāma kopā ar viņas vadītās organizācijas rīcību, popularizējot seksualitāti un aizstāvot cilvēktiesības, kā arī sievietes tiesības izvēlēties, jauniešu tiesības uz izglītību seksuālās veselības jomā un zināšanu ieguvu par to, kā sevi un partneri pasargāt no HIV un AIDS.

Viņa pauda pārliecību, ka lielāku kaitējumu nodara tieši tās organizācijas, kas iestājas pret iepriekšminētajām aktivitātēm, jo veselības mācības trūkums skolās un neizglītotība šajā jomā jau tagad novedis pie HIV straujas izplatības ārpus narkotiku lietotāju vidus.

Visi šie procesi radot bažas, ka tas novedīs pie ļoti slimas sabiedrības, rezumēja Ķelle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!