Foto: F64

Savvaļas dzīvnieki dzīvo galvaspilsētas mežos, jo Pierīgā būvē jaunus ciematus, tādējādi samazinot dzīvnieku agrāk apdzīvotās teritorijas, pastāstīja Valsts meža dienesta pārstāvis, vecākais mežzinis Oskars Vīgants.

"Visa Pierīga ir apbūvēta, līdz ar to teritorija, kur dzīvnieki ir dzīvojuši iepriekš, samazinās, un viņi meklē citas vietas. Pierīgā viņiem vairs nav kur dzīvot, jo 50 kilometru rādiusā tiek izcirsti meži un būvēti jauni ciemati. Rīgas mežos viņiem ir klusi un mierīgi," sacīja Vīgants.

Mežzinis paskaidroja, ka tā kā Rīgas pilsētas mežos ir aizliegts medīt, tad dzīvniekiem tā ir labvēlīga vieta dzīvošanai, jo viņus neviens netraucē. Šī paša iemesla dēļ dzīvnieki arī nebaidās vairs no cilvēkiem, jo zina, ka tie viņus nemedīs.

Situācija ar dzīvnieku ienākšanu pilsētā ir bijusi vienmēr, norādīja mežzinis, piebilstot, ka jautājums kļuvis aktuāls tāpēc, ka cilvēki ir atraduši no dzīves līdzās dzīvniekiem.

"Cilvēki ir sabijušies tāpēc, ka nesaprot dzīvniekus. Cilvēki ir atraduši dzīvot kopā ar dzīvniekiem. Šāda situācija, kad dzīvnieki ienā pilsētā, ir bijusi visu laiku. Katru gadu jaunie aļņi iet uz šosejas, iet jūrā peldēties. Pilns liedags stāv ar cilvēkiem un brīnās, kāpēc alnis peld pa jūru, bet neiedomājas, ka vajag paiet vienkārši malā, lai alnis var aiziet uz mežu," sacīja Vīgants.

Komentējot mežacūku populāciju, mežzinis norādīja, ka tā ir palielinājusies apkārtējos Rīgas mežos, un viņas arī meklē jaunas teritorijas. Tāpat labvēlīgus apstākļus rada aizaugušie ezeru krasti.

"Jaunciems un Ķīšezera krasts agrāk bija izpļaut un izganīts, bet tagad krasti ir aizauguši, niedres ir līdz māju sētām. Turpat viņas pārguļ un pēc tam meklē, kur var paēst. Un tuvākā vieta, kur paēst ir kāds mazdārziņš," skaidroja mežzinis.

Jau vēstīts, ka situācija ar mežacūkām Rīgas pilsētā kļuvusi sarežģītāka. Klaiņojošas mežacūkas redzētas Juglas apkaimē, Sarkandaugavas kapos, kā arī 1.un 2. Meža kapos. Tāpat Juglas apkaimē vairākkārt manīti aļņi un stirnas. Lai risinātu meža dzīvnieku jautājumu, Rīgas dome izveidojusi Medību koordinācijas komisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!