Foto: LETA

Lai izmēģinātu tehnoloģijas, kas palīdz novērst autotransporta sadursmes ar dzīvniekiem, valsts ceļu tīklā tiks realizēti divi pilotprojekti, portālu "Delfi" informēja VAS "Latvijas Valsts ceļi".

Uz Ventspils šosejas (A10) posmā no Ķemeru meža līdz Ozolpilij ceļa signālstabiņiem tiks piestiprināti meža dzīvnieku atbaidītāji.

Diennakts tumšajā laikā automašīnai tuvojoties, no ieslēgtām gaismām aktivizēsies ierīces, kas pievērsīs dzīvnieku uzmanību ar vizuāli akustiskiem signāliem, kā rezultātā dzīvniekiem tiks kavēta autoceļa šķērsošana tuvojoties transportlīdzeklim.

Savukārt uz Jelgavas šosejas (A8) Platones pagastā iepretī Vircavai gar ceļa malām tiks uzstādīts žogs ar pārtraukumu posma vidusdaļā, kur dzīvnieki varēs šķērsot autoceļu.

Šajā aptuveni 300 metru garā pārtraukumā tiks izvietotas dzīvnieku klātbūtnes noteikšanas ierīces, kas aktivizēs mainīgās ceļazīmes pirms šīs dzīvnieku pārejas zonas, brīdinot autovadītājus un liekot samazināt braukšanas ātrumu.

Abi šie posmi izvēlēti, jo pēdējo triju gadu laikā negadījumu skaits ar meža dzīvniekiem šajos posmos ir salīdzinoši liels un koncentrēts.

Uz Ventspils šosejas fiksēti astoņi negadījumi ar uzbraukšanu dzīvniekam pēdējo triju gadu laikā, savukārt uz Jelgavas šosejas fiksēti 11 negadījumi.

Izmēģinājuma projektiem atvēlēts finansējums 170 tūkstošu eiro apmērā.

Plānots, ka tuvākajā laikā tiks izsludināti iepirkumi abiem risinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!