Dzīvnieku aizsardzības ētikas padome (DzAĒP) aicina suņu īpašniekus nevest dzīvniekus, īpaši suņus, līdzi uz trokšņainiem svētku pasākumiem, bet, ja no tā nav iespējams izvairīties – nodrošināties, lai dzīvnieks nevarētu aizbēgt, bet pazušanas gadījumā to varētu vieglāk atrast.

DzAĒP informē, ka ik gadu pēc Ziemassvētkiem un Jaunā gada sagaidīšanas Latvijas patversmēs nokļūst daudzi suņi, kas bailēs no svētku salūtiem aizbēguši no mājām un nav spējuši atrast ceļu atpakaļ, vai arī pazuduši svētku burzmā. Bieži šie dzīvnieki vairs nekad neatrod savus īstos saimniekus, jo tiem nav nekādu identifikācijas zīmju. Tāpat apjukumā un bailēs suņi bieži pakļūst zem automašīnām vai cieš citos negadījumos.

Tāpēc DzAĒP aicina nevest suņus un citus dzīvniekus līdz uz svētku pasākumiem, kur paredzama daudzu cilvēku pulcēšanās, skaļš troksnis un salūts. Dzīvnieku sargi atgādina, ka suņa dzirde ir desmitkārt jūtīgāka nekā cilvēka dzirde, un salūti un trokšņi rada pat dzīvniekiem ar stabilu psihi lieku stresu un paniku.

Ja tomēr nav iespējams atstāt suni drošībā mājās, DzAĒP aicina parūpēties, lai dzīvniekam būtu kaklasiksna un uzpurnis, un tas nepārtraukti atrastos pie pavadas saimnieka tuvumā.

Tāpat vēlams dzīvnieka kaklasiksnai piestiprināt īpašu kulonu ar īpašnieka koordinātēm vai vismaz ierakstīt tās kaklasiksnas iekšpusē, lai, sunim nonākot patversmē vai glābšanas dienestos, to būtu iespējams pēc iespējas ātrāk identificēt un sameklēt saimniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!