Foto: Shutterstock
Jaunietis, kurš uz gandrīz deviņiem gadiem bija aizmirsts psihoneiroloģiskajā slimnīcā un par kuru maija sākumā vēstīja mediji, no Rīgas pašvaldības atbalstu saņem jau vismaz kopš 2018. gada beigām – viņam sniegta palīdzība dzīvokļa īres jautājumā un asistenta pakalpojumu apmaksai. Kopumā pašvaldība nevalstiskajai organizācijai, kura atbalstu sniedz, maksā ap 600 eiro mēnesī.

Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāvji Sociālo jautājumu komitejas sēdes slēgtajā daļā otrdien informēja domes deputātus par to, kādu atbalstu pašvaldība patlaban sniedz konkrētajam jaunietim, portāls "Delfi" uzzināja Rīgas domē.

No 2018. gada beigām jaunietis ar pašvaldības atbalstu īrē labiekārtotu divu istabu dzīvokli daudzdzīvokļu mājā tuvu Rīgas centram, kā arī saņem asistenta atbalstu individuālās sociālās rehabilitācijas programmas ietvaros.

Šo pakalpojumu kompleksu īsteno pieredzējusi nevalstiskā organizācija, kurai par šo darbu pašvaldība maksā ap 600 eiro mēnesī.

Tāpat arī Rīgas Sociālais dienests sadarbojas ar pakalpojuma sniedzēju, lai atbilstoši situācijai sniegtu jaunietim konsultācijas, nodarbības un citas aktivitātes, ņemot vērā viņa vajadzības, norāda pašvaldībā.

Departamenta pārstāvji arī deputātus informējuši, ka jaunietis pēc pilngadības sasniegšanas ir saņēmis gan valsts sociālās aprūpes centra pakalpojumu, gan kopš 2013. gada saņēma grupu dzīvokļa pakalpojumu Rīgas pašvaldībā.

Grupu dzīvokļa pakalpojums nodrošina mājokli un atbalstu sociālo problēmu risināšanā personām ar garīga rakstura traucējumiem, kurām ir objektīvas grūtības dzīvot patstāvīgi, bet nav nepieciešama atrašanās ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā.

Grupu dzīvoklī personas ar garīgā rakstura traucējumiem darbspējīgā vecumā speciālistu uzraudzībā apgūst prasmes un iemaņas patstāvīgas dzīves uzsākšanai.

Kā informē domē, jaunietim ir prasmes, kas ļauj dzīvot ārpus grupu dzīvokļa, jaunietis ir pierādījis spēju dzīvot neatkarīgi un patstāvīgi, iekļauties sabiedrībā, integrēties izglītības sistēmā un darba tirgū – viņš regulāri strādā algotu darbu, kas ir arī viens no deinstitucionalizācijas procesa mērķiem.

Pašvaldībā sola, ka tā turpinās nodrošināt nepieciešamo atbalstu, tai skaitā individuālo sociālās rehabilitācijas programmu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams.

Papildu Labklājības departaments informēja deputātus, ka šobrīd arī notiek izvērtēšanas komisijas darbs saistībā ar raidījumā "De facto" minēto situāciju, kas notikusi pirms desmit līdz 20 gadiem.

Komisija ir pieprasījusi arhīva dokumentus un veic tā laika notikumu izpēti krīzes centrā "Marsa gatve" un Rīgas Sociālajā dienestā.

Komisijas ietvaros notiek arī starpinstitucionāla sadarbība par sociālo pakalpojumu sniedzēju atbilstību, kā arī darbs ar Labklājības ministriju.

Kad tiks pabeigta situācijas izvērtēšana un komisijas darbs noslēgsies, tad par pārbaudes rezultātiem tiks informēti gan Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas deputāti, gan plašāka sabiedrība, sola pašvaldībā.

Tāpat domē norāda, ka arī Rīgas bāriņtiesa ir izveidojusi komisiju Rīgas bāriņtiesas amatpersonu un līgumdarbinieku veikto darbību izvērtēšanai.

Komisijas ietvaros tiks apzināts notikušais saistībā ar tolaik pastāvošajiem normatīvajiem aktiem, kā arī vērtēts, vai patlaban novērsti visi apstākļi, lai šāda situācija vairs nebūtu iespējama.

Par komisijas darbā noskaidroto Labklājības ministrija tiks informēta līdz 30. jūnijam.

Jau vēstīts, ka Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto" vēstīja, ka jaunieša cilvēktiesības tikušas pārkāptas neskaitāmi daudz reižu, un arī tagad iestādes nesteidz labot pāridarījumu.

Valsts policijā raidījumam apstiprināja, ka pašlaik jaunietis atzīts par vienu no cietušajiem kriminālprocesā par piedzīvoto psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži", arī par piedzīvoto adoptētāja ģimenē nesen uzsākts kriminālprocess.

Uz izmeklēšanas laiku no amata atstādinātā "Ainaži" vadītāja Ilona Balode raidījumam teikusi, ka neatceras puisi, kas iestādē nodzīvojis gandrīz deviņus gadus: "Es nevaru to komentēt, es neatceros."

Uzreiz pēc "Ainažiem" Juris ievietots bāreņu rehabilitācijas centrā "Marsa gatve". Tur viņam, pēc konsultācijām ar ārstu, atcelta spēcīgu medikamentu lietošanu agresivitātes mazināšanai.

Tāpat atklājies, ka šobrīd gandrīz pilngadīgais jaunietis nepazīst ne gadalaikus, ne burtus, ne ciparus. Neviens viņu pat nebija mēģinājis skolot. Tieši neiegūto pamatizglītību raidījums minējis kā lielāko klupšanas akmeni jaunieša dzīvē, jo viņam esot gandrīz neiespējami atrast darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!