Foto: LETA

Kādā īres strīdā Rīgā namīpašnieks atslēdzis elektrību ģimenei, kurā bērnam nepieciešams skābekļa aparāts, kas darbojas ar elektrību, vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Pēc īrnieces Milanas Baranovas stāstītā, dzīvoklī Maskavas ielā viņas ģimene mitinājusies četrus gadus. Pirms Ziemassvētkiem namīpašnieks Izraēlas pilsonis Aleksejs Kaškarovs informējis, ka vēlas lauzt līgumu 11. janvārī. "Es uzrakstīju Mājokļu departamentam. Man atbildēja – tas nav likumīgi. Mums parādu nav, par elektrību parādu nav," raidījumam stāstīja īrniece.

Kad mēģinājums lauzt īres līgumu pirms laika neizdevies, namīpašnieks ģimenes dzīvoklim atslēdzis elektrību. Taču ģimenē dzīvo zēns, kura dzīvība miega slimības dēļ ir atkarīga no elpināmā aparāta, pie kura viņš pavada visu nakti. Puikam naktīs jāguļ ar elpināmā aparāta masku uz sejas, kas dod papildu skābekli un nodrošina, ka brīdī, kad elpošana apstājas, viņš nenomirst.

Dzīvokļa īpašnieks "Panorāmai" sākotnēji atteicis sarunu, aizbildinoties ar laika trūkumu un lūdzot pārzvanīt vēlāk, bet vēlāk viņš uz tālruņa zvanu vairs neatbildējis.

Raidījums vēstīja, ka Kaškarovs un tieši šis nams jau 2015.gadā nonācis tiesībsargājošo iestāžu un žurnālistu redzeslokā 2015. gadā – toreiz Kaškarovs īrniekiem atslēdzis visu – arī ūdeni un apkuri, bet citiem dzīvokļiem vienkārši uzlicis jaunas slēdzenes un to īrnieki nakšņojuši kāpņutelpā. Tā viņš atbrīvojies no īrniekiem, kuri nepiekrituši īres maksas celšanai.

Rīgas domes Īres valdē "Panorāmai" norādīja, ka "jebkuras īres attiecības ir jārisina tiesiskā ceļā", bet atvienot pakalpojumus cilvēkam, kam ir spēkā esošs līgums, neesot korekti. "Arī īres valde ar viņu [Kaškarovu] ir strādājusi, kā redzams - bez rezultātiem," atzina Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pārstāve Inga Gulbe.

Ģimene jau uzrakstījusi iesniegumu, lai viņus uzņem dzīvokļu rindā. Tajā priekšā ir 28 citas ģimenes ar bērniem ar invaliditāti, un rinda nevirzās ātri. Pēc notikušā ar ģimeni sazinājies arī Sociālais dienests un sola meklēt ātru risinājumu. Pagaidām ģimene mīt pie labiem draugiem, vēstīja LTV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!