Foto: LETA

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta īpašumā esošo apdzīvojamo telpu remonts izmaksās 1 382 418 eiro, otrdien Rīgas domes Mājokļu un vides komisijā pauda departamenta pārstāve Mārīte Javorska.

Komisijā otrdien sanākušajiem deputātiem tika prezentēts informatīvs ziņojums par Rīgas domes īpašumā esošajiem mājokļiem, kuru izmantošana pašvaldības funkcijām ir apšaubāma.

Kā pauda Jarovska, departamentam īpašumā ir 40 010 dzīvokļi, kas nodoti apsaimniekošanai pārvaldniekam. Atbrīvojoties kādai dzīvojamai telpai, tā tiek nodota Mājokļu departamentam, kur telpu izīrēšanas komisija novērtē telpu stāvokli un to izmantojumu.

Ja telpas ir derīgas dzīvošanai, tās tālāk tiek piedāvātas personām, kas "stāv rindā" uz mājokli.

Ja telpas netiek atzītas kā dzīvošanai derīgas, tiek lemts par to izmantojumu. Līdz 2020. gada oktobrim šo telpu skaits sasniedza 116 dzīvokļus. Viens no galvenajiem apstākļiem, kāpēc telpas tiek atzītas par dzīvošanai nederīgām, ir malkas krāsns vai kopīga tualete vai kādas citas nepilnības. Ēkas, kurām tehniskais stāvoklis nav labs, tiek gatavotas atsavināšanai.

Reizē komitejā atzīmēja, ka patlaban palīdzības saņemšanai jeb "rindā uz mājokli" reģistrētas 2852 ģimenes un departamentam trūkst telpas, ko piedāvāt, lai savlaicīgi sniegtu palīdzību. Tāpat tika atzīmēts, ka eksistē desmit dažādi reģistri, kur atzīmē nepieciešamību pēc dzīvojamās platības, un pēdējos gados dažos no reģistriem palīdzības meklētāju skaits ir audzis.

Komitejā tika nolemts pētīt, kas ir cilvēki, kas lūdz šāda veida palīdzību, lai tālākās Mājokļu komitejas sēdēs varētu meklēt veidus, kā šiem cilvēkiem nodrošināt mājokļus.

Jau vēstīts, ka viens no jaunās Rīgas domes plāniem ir mājokļu pieejamības jautājums gan zemu, gan vidēju ienākumu iedzīvotāju grupām un speciālistiem. Piecu gadu laikā paredzēts atjaunot un attīstīt mājokļu fondu Rīgā, izveidojot Rotācijas fondu un veicinot īres dzīvokļu būvniecību zema enerģijas patēriņa ēkās, kā arī veicinot graustu sakārtošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!