Foto: PantherMedia/Scanpix
Jauno personu apliecinošo dokumentu - elektronisko identifikācijas karšu (eID) - sertifikāciju veiks Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC).), otrdien nolēma valdība.

Iepriekš bija paredzēts eID sertifikācijas veikšanai rīkot konkursu, taču, tā kā vienīgais Latvijā reģistrētais un atbilstoši akreditētais uzticamais sertifikācijas pakalpojumu sniedzējs ir LVRTC un elektroniskā paraksta izveidošanai ir tērēti valsts kapitālsabiedrības līdzekļi, konkursa rīkošana nav lietderīga., norāda Satiksmes ministrija.

Līdz ar to LVRTC būs jānodrošina elektronisko identifikācijas karšu autentifikācijas un e-paraksta lietošanas līdzekļi, savukārt to cena tiks noteikta, savstarpēji vienojoties LVRTC un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP). Minētā cCena nepārsniegs pašreizējo cenu par šo līdzekļu izmantošanu.

eID karti izsniegs PMLP. Pēc sava statusa tas ir personu apliecinošs dokuments. Iecerēts, ka to izdošana tiks uzsākta no 2012. gada 1.janvāra.

Jaunā karte nodrošinās personas vizuālo identifikāciju, autentifikāciju elektroniskajā vidē, droša e-paraksta funkciju un kalpos kā elektroniskais ceļošanas dokuments Eiropas ekonomikas zonā. Tā atbildīs Eiropas Savienības normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un veicinās iedzīvotāju saskarsmi ar valsts un pašvaldību institūcijām.

eID karšu koncepcija valdībā tika apstiprināta 2010. gada 10. februārī. Saskaņā ar tajā minēto, četru gadu periodā tiek prognozēts izsniegt 817 800 eID kartes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!