Foto: Pixabay
Pirmdienas, 25. janvāra, rītā platforma "e-klase" piedzīvojusi apjomīgu kiberuzbrukumu, platformas pamatfunkcijas nav traucētas, taču skolēniem varētu būt problēmas ar video saziņu. Šobrīd "E-klase" strādā, lai problēmas novērstu, portālu "Delfi" informēja platformas "e-klase" pārstāve Zane Rašmane.

"Šādi uzbrukumi "e-klases" sistēmai tiek piedzīvoti salīdzinoši regulāri, taču video saziņai, kas pilotprojekta režīmā darbojas kopš šī gada sākuma, tik apjomīgs uzbrukums noticis pirmo reizi," informēja "e-klases" vadītājs Jānis Kaģis.

""E-klases" pamatfunkcijām traucējumi nav radīti un šobrīd norit aktīvs darbs, lai novērstu uzbrukumu un atjaunotu pilnvērtīgu video saziņas darbību. Izsakām nožēlu, ka šādam uzbrukumam izvēlēts tik nozīmīgs brīdis – laiks, kad attālinātās mācības atsāk 1.-4. klašu skolēni," ziņoja "e-klases" pārstāve Zane Rašmane.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" kiberdrošības eksperts Gints Mālkalnietis portālam "Delfi" norādīja, ka institūcija ir "informēta par darbības traucējumiem platformā "e-klase" un ir sazinājusies ar platformas uzturētājiem, lai precizētu informāciju par
notikušo".

"Cert.lv" pārstāvis skaidroja, ka palielinātu noslodzi platformai var izraisīt dažādi cēloņi, kas sākotnēji var izskatīties pēc kiberuzbrukuma. "Sadarbībā ar "e-klase" turpinās darbs pie platformas darbību ietekmējušo faktoru izpētes," apstiprināja Mālkalnietis.

ziņots, ka portāls "Delfi" pirmdienas rītā novēroja, ka virtuālajās klasēs dažviet nedarbojas video mācību stundas. Vienlaikus "e-klases" pārstāve Rašmane skaidroja, ka problēmas ar video saturu ir vien dažiem skolēniem, turklāt tās drīzumā tiks novērstas.

Kā ziņots, pirmdien atsākas mācību process sākumskolu 1.-4. klasēm, kas līdz 7. februārim notiks attālināti.

Līdz šim attālināti mācījās skolēni no 5. klases, profesionālo skolu audzēkņi un studenti augstskolās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!