Foto: LETA
Izstrādājot paplašinājumu "Skaista klase" skolvadības sistēmai "e-klase" un piedāvājot to interneta lietotājiem, ir pieļauts pārkāpums. Tāpat likumu, iespējams, pārkāpis arī "e-klases" uzturētājs SIA "Digitālās ekonomikas attīstības centrs" (DEAC), ja tas bez atļaujas varētu būt ticis pie skolēna personas koda un dzīvesvietas adreses, portālam "Delfi" atzina advokāts Mārcis Krūmiņš, kurš specializējies tieši intelektuālā īpašuma jomā.

Krūmiņš sacīja, ka tad, ja izmaiņas skolēns būtu izdarījis tikai savā mājas datorā, tad situācija būtu citāda, bet, tā kā paplašinājums piedāvāts citiem interneta lietotājiem, tad pieļauts pārkāpums. Viņš gan atturējās konkrēti atbildēt, vai tas būtu klasificējams un sodāms kā krimināla rakstura pārkāpums, sakot, ka tas drīzāk esot vērtēšanas jautājums. Valstī gan esot tendence "šādas lietas kriminalizēt".

Salīdzināt "e-klase" un "Facebook", kas tiek mainīts un papildināts, gan neesot īsti korekti, jo lietošanas nosacījumi un abām šīm sistēmām esot atšķirīgi.

Savukārt DEAC, iespējams, ir pārkāpis Personas datu aizsardzības likuma prasības, ja noteikumos par "e-klases" lietošanu nav bijusi atruna, ka, tajā reģistrējoties, lietotājs atļauj piekļūt personas datiem. Ja šādas atļaujas nav, tad ziņu iegūšana par skolēna personas kodu un dzīvesvietu būtu vērtējama kā likuma pārkāpums.

Lai oficiāli šādus datus iegūtu, DEAC būtu jāvēršas ar iesniegumu policijā un tad likumā noteiktajā kārtībā jāizprasa šī informācija, papildināja advokāts.

Jau vēstīts, ka kāds Rīgas valsts 1.ģimnāzijas skolēns, vēloties padarīt lietošanai ērtāku skolvadības sistēmu e-klase, izstrādājis pārlūkprogrammas paplašinājumu "Skaista klase". Tas izraisījis e-klases uzturētāja DEAC dusmas, kuru pārstāvošie juristi viņu brīdinājuši, ka šādi rīkojoties, viņš pārkāpis Autortiesību likumu un brīdinājuši par iespējamo kriminālprocesa sākšanu, liecina sociālajos tīklos pieejamā informācija.

"Skaista klase" izstrādātājs paziņojis, ka vispirms DEAC vadītājs Jānis Kaģis ar viņu sazinājies, sūtot e-pasta vēstules, bet tad, kad viņš norādījis uz to, ka Kaģis nav pieminējis nevienu likumu, kas būtu pārkāpts, DEAC sazinājies ar Rīgas Valsts 1.ģimnāziju, kurā puisis mācās, pieprasot sarīkot tikšanos ar puisi un viņa vecākiem. Direktors atbildējis, ka skolai šajā lieta nav jāiesaistās, un ieteicis viņiem kontaktēties ar viņu personīgi.

Norādot, ka šajā situācijā runa ir par nepilngadīgu personu, ģimnāzijas direktors Māris Brasla portālam "Delfi" sacīja, ka nevar neko komentēt.

"Šodien uz mana galda ir zvērinātu advokātu biroja "Magnusson", kas pārstāv DEAC, oficiāla vēstule-brīdinājums, kurā advokāts Aleksejs Valle apgalvo, ka es esmu pārkāpis Autortiesību likumu. Uzskatu, ka šādi apgalvojumi par paplašinājumu, kura darbība ir ekvivalenta AdBlock darbībai, ir absurds, bet man nav laika, nervu, naudas un citu resursu, ko tērēt savai juridiskajai aizsardzībai, tāpēc šodien es esmu izņēmis "Skaista Klase" no "Google Webstore," raksta "Skaista klase" autors.

"Interesanti, kā advokātu birojam pēc "Webstore" norādītā autora vārda un uzvārda izdevās noskaidrot autora personas kodu un dzīvesvietas adresi?" piebilst "Skaista klase" autors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!