Foto: Shutterstock
Pirmdien, 25. janvārī, kad attālinātās mācības atsākās visām klašu grupām, vairāki portāla "Delfi" lasītāji ziņoja, ka platformā "E-klase" traucēta video darbība. Otrdien, 26. janvārī, problēmas ir novērstas un būtiski traucējumi video pārraidīšanā nav konstatēti, portālu "Delfi" informēja platformas "E-klase" pārstāve Zane Rašmane.

Vienlaikus Rašmane norādīja, "ka "E-klases" tehniskais dienests veic sistemātisku sistēmas monitoringu".

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāve Līga Besere sacīja, ka "šobrīd traucējumi platformas darbībā netiek novēroti, un nav informācijas, kas liecinātu, ka "E-klase" lietošana būtu nedroša vai platforma būtu pakļauta kādiem ārējiem apdraudējumiem".

Tiesa, video traucējumi mācību laikā ne vienmēr ir tikai sistēmas darbības dēļ, jo video darbību var ietekmēt arī lietotāja interneta pieslējuma ātrums, kā arī citi faktori, sacīja Rašmane, piebilstot, ka "video modulis darbojas pilotprojekta režīmā, kas nozīmē, ka paša moduļa darbība tiek pakāpeniski pielāgota atbilstoši lietotāju vajadzībām."

Jau vēstīts, ka, atsākoties attālinātajām mācībām, "E-klase" ziņoja par apjomīgu kiberuzbrukumu platformai.

"Cert.lv" portālam "Delfi" norādīja, ka līdz šim nav saņemta visa nepieciešamā informācija no platformas "E-klase", lai noskaidrotu iemeslus pirmdien novērotajiem platformas darbības traucējumiem.

"Kiberuzbrukuma esamība pagaidām ir "E-klases" uzturētāja pieņēmums, kas izskanējis operatīvas sarunas laikā, bet tehniskā informācija situācijas analīzei pagaidām nav saņemta. Tikai pēc tehniskās informācijas analīzes būs iespējams noskaidrot visus notikuma apstākļus, lai varētu apstiprināt vai noliegt nesankcionētu ārēju ietekmi," paskaidroja "Cert.lv" pārstāve Besere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!