Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijā e-paraksta ieviešana un uzturēšana kopš 2006.gada kopumā izmaksājusi astoņus miljonus latu, otrdien pastāstīja "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Viņš informēja ‒ lai arī e-paraksts kopumā pieejams 60 tūkstošiem iedzīvotāju, to aktīvi lieto pieci līdz septiņi tūkstoši.

Uz jautājumu, vai e-paraksta ieviešana ir atmaksājusies, Bokta atbildēja, ka tas nav biznesa projekts. "E-paraksta ieviešana nav atmaksājusies, taču tas nav biznesa projekts. E-paraksts nav biznesa projekts nevienā no pasaules valstīm," viņš sacīja.

Bokta atzina, ka astoņu miljonu latu izmaksas kopš 2006.gada ir pietiekami liela summa, taču LVTRC ir plāns, kā turpmākajos gados e-parakstu padarīt rentablu. Viņš prognozēja, ka jau nākamgad e-paraksts varētu radīt zaudējumus apmēram 300 tūkstošu latu apmērā.

LVRTC valdes priekšsēdētājs pastāstīja, ka nākamgad ir plānots ieviest abonentmaksu par paraksta lietošanu, lai nebūtu jāmaksā par katru paraksta reizi. Abonentmaksa uz gadu nedaudz pārsniegtu sešus latus. Viņaprāt, tas varētu veicināt e-paraksta lietošanu.

Bokta arī minēja, ka ir jāveicina e-paraksta izmantošana gan iedzīvotāju saziņā ar valsts un pašvaldību iestādēm, gan privātuzņēmēju vidē. Viņš lēsa ‒ lai e-paraksta infrastruktūra atmaksātos, apmēram par 10 reizēm ir jāpalielina e-paraksta izmantošana.

Valdība otrdien uzklausīja un atbalstīja Satiksmes ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par priekšlikumiem elektroniskā paraksta plašākas lietošanas nodrošināšanai.

Kopumā Satiksmes ministrija secinājusi, ka iespēju personām iesniegt elektroniski parakstītus dokumentus pašlaik nodrošina visas ministrijas. Daļēji tiek nodrošināta iespēja privātpersonām arī saņemt dokumentus, kas parakstīti ar e-parakstu.

Vienlaikus Satiksmes ministrija secinājusi, ka ne visas valsts pārvaldes iestādes lieto tādas lietvedības sistēmas, kuras atbalsta elektroniskās parakstīšanas funkcionalitāti. Valsts pārvaldes iestādes vērsušas uzmanību uz vairākiem formāliem riskiem un ierobežojumiem dokumentu pārvaldības sistēmu optimizācijai un elektronisko dokumentu aprites ieviešanai, kas neatbilst pašreizējai situācijai.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzdeva, ka būtu jāsagatavo informācija uzņēmējiem un iedzīvotājiem par valsts iestādēm un pakalpojumiem, kuros iespējams izmantot e-parakstu.

LVRTC pārvaldītais e-paraksts ir vienīgais Latvijā sertificētais drošs elektroniskais paraksts, kam ir tāds pats juridiskais spēks kā fiziskam parakstam.

LVRTC ir galvenais radiofonijas un televīzijas programmu zemes apraides tīkla operators Latvijā, kā arī viens no lielākajiem citu elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējiem, nodrošinot telekomunikāciju risinājumus un infrastruktūras nomas pakalpojumus nozīmīgākajiem Latvijā pārstāvētajiem mobilo sakaru, interneta un telekomunikāciju operatoriem, kā arī valsts institūcijām. LVRTC  ir vienīgais Latvijā reģistrētais sertifikācijas pakalpojumu sniedzējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!