Foto: Shutterstock
Valdība otrdien pēc plašām diskusijām vienojās atlikt ģimenes ārstu kritizētās e-veselības sistēmas ieviešanu līdz 2016. gada 1. decembrim.

Līdz šim paredzēts atsevišķus e-veselības pakalpojumus ieviest līdz šā gada beigām. Veselības ministrijas (VM) piedāvājums paredzēja, ka papīra formāta darbnespējas lapas iespējams izsniegt ne ilgāk kā līdz 2016. gada 30. jūnijam, bet no 2016. gada 1. jūlija darbnespējas lapas izsniedzamas tikai elektroniski.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis Pauls Princis valdības sēdē norādīja, ka sistēma paredz pilnībā izslēgt papīra darbnespējas lapas, kas esot totalitāra pieeja. Turklāt ģimenes ārstiem būtu jāļauj sistēmā iesaistīties brīvprātīgi.

Ģimenes ārsti arī pārmeta, ka nav skaidrs, kā sistēma nodrošinās pacientu datu drošību.

"Ģimenes ārsti nevarēja sistēmā ieiet, tā ir lēna un nesakārtota," uzsvēra Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide, piebilstot, ka nepieciešama brīvprātīga un pakāpeniska pāreja uz elektronisko sistēmu.

Savukārt veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) uzsvēra, ka virzība uz e-veselības sistēmas ieviešanu un tā radīšot pacientiem "milzīgus ieguvumus".

Tam, ka virzība uz dažādu pakalpojumu sniegšanu notiek jau vairākus gadus, piekrita arī citi ministri, aicinot atbalstīt VM piedāvajumu.

Valdība vienojās, ka e-veselības sistēma sāks darboties no 2016. gada 1. decembra, bet līdz nākamā gada 1. novembrim VM valdībai jāsagatavo izvērtējums par to, kā veicas ar sistēmas sagatavošanu.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Valsts kontroles (VK) revīzijā secināto deviņu gadu laikā e-veselības projektā ir ieguldīti 14,5 miljoni eiro, bet neviens e-veselības pakalpojums lietotājiem joprojām nav pieejams.

Revīzijas rezultāti liecina, ka galvenais neveiksmju cēlonis ir neprasmīga projekta plānošana un pārvaldība, kā arī atbildīgo amatpersonu kontroles un intereses trūkums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!