Foto: LETA

Nacionālais veselības dienests (NVD) līdz gada beigām plāno atjaunot serveru parku, nodrošinot labāku datu veiktspēju e-veselības sistēmai, otrdien, 29. septembrī, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē pauda NVD direktora vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Edgars Goba.

Apakškomisijā NVD pārstāvji informēja deputātus par plānotajiem sistēmas uzlabojumiem daudz kritizētajā e-veselības sistēmā, norādot, ka galvenie izaicinājumi ir kompetents un zinošs personāls, kā arī novecojusī infrastruktūra – šā gada novembrī 90% no IT infrastruktūras būs vecāka par pieciem gadiem.

Sēdes laikā Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA) valdes loceklis Reinis Siliņš pauda viedokli, ka "ir iekšēja sajūta, ka sistēma nav dzīvotspējīga, jo 90% sistēmas jau ir nolietojušies."

Siliņš norādīja, ka e-veselība ir lēna un nestabila, tomēr pēdējā pusgada laikā ir jūtams uzlabojums.

Viņa ieskatā šī sistēma ir savu nodzīvojusi, jo tā palēnina un apgrūtina ārstu darbu, kā arī tā nav vērsta uz pacientu – tas viņa ieskatā ir "liels mīnuss, kuru vajadzētu novērst".

"Šajā sistēmā pilnībā darbojas tikai daži punkti, bet mēs vēlētos, lai šis komandas darbs tiktu realizēts, ka jebkurš speciālists varētu apskatīties rezultātus par pacientu un būtu sasaiste," uzsvēra Siliņš, piebilstot, ka šobrīd realitātē nejūt to, ko prezentē NVD.

NVD savā prezentācijā norādīja, ka ir iesākti vairāki infrastruktūras uzlabošanas pasākumi, kuru ietvaros tiek veikta moduļu migrācija uz ātrāku disku masīvu. Tas attiecas uz recepšu datubāzi, elektroniskajām veselības kartēm, klasifikatoru reģistru.

Tāpat dienestā norādīja, ka novembrī tiks uzsākta nosūtījumu testēšana ar ārējo integrēto sistēmu izstrādātājiem, kā arī uzsākts darbs pie prasību apzināšanas laboratorijas modulim e-veselības sistēmā, kam 2021. gada budžetā ir piešķirti papildu līdzekļi 612 744 eiro apjomā.

Ir uzsākta arī e-receptes uzlabojumu un izmaiņu ieviešanas iepirkuma procedūra.

Notiek darbs arī pie divu trešās kārtas projektu realizācijas e-veselības sistēmas pilnveidošanā, sasaistot to ar personas identifikāciju. Šajā projektā tiks veikti trīs iepirkumi.

Savu neapmierinātību ar e-veselības sistēmas darbību apakškomisijas sēdē pauda arī Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) vadītāja Ilze Aizsilniece, jautājot, lai NVD nosaka konkrētus datumus, kad varētu gaidīt kādas izmaiņas.

Jau ziņots, ka kopš e-veselības ieviešanas 2018. gadā, tās lietotājiem ir nācies saskarties ar virkni problēmu un nepilnību sistēmas darbībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!