Foto: LETA

Lai apkopotu nepieciešamo informāciju par vakcinēšanas pret Covid-19 īstenošanas procedūru, tiks veidots jauns tehnoloģiskais risinājums, nevis izmantota daudz kritizētā e-veselības platforma, medijiem ceturtdien atklāja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Kā skaidroja ministrs, pagājušajā piektdienā viņš tikās ar "visas IT industrijas redzamākajiem pārstāvjiem ļoti plašā lokā", kur nonāca pie kopsaucēja, ka e-veselības esošie posmi nebūs labi izmantojami jaunās sistēmas būvniecībai, jo tai "ir zināmas ātrdarbības problēmas un grūtības nodrošināt lielu daudzumu pieprasījumu apstrādi".

Speciālisti kopīgi pieņēmuši lēmumu, ka ir jāveido cita sistēma. Kā skaidroja Pavļuts, pa šo nedēļu ir strādājusi brīvprātīgo grupa no vairākiem vadošiem Latvijas tehnoloģiju uzņēmumiem, aprakstot, kā būtu jādarbojas un no kā jāsastāv jaunajai sistēmai.

Viņš atklāja, ka ceturtdien bija pirmā prezentācija šim "vajadzību aprakstam" un tagad varēs ķerties klāt pie konkursa sagatavošanas, lai citas IT kompānijas varētu pieteikties ar saviem risinājumiem. Tas notiks atbilstoši valsts iepirkumu likumdošanas sistēmai, lai varētu "iepirkt un sākt izstrādāt jauno risinājumu".

Jau ziņots, ka ceturtdien, 21. janvārī, valdība apstiprinājusi ieceri pieteikties vēl papildus 646 510 Latvijai pieejamajām "CureVac" ražotāja vakcīnām, tādējādi no šī ražotāja kopumā plānojot iegādāties 946 510 vakcīnu devas, portāls "Delfi" uzzināja Veselības ministrijā.

Vakcīnu iegādei, iekļaujot loģistikas izdevumus un ievades nodrošināšanu, no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirts finansējums 14,4 miljonu eiro apmērā. "CureVac" vakcīnu pieejamība plānota gada pirmajā pusē.

Līdz šim no ražotāja "CureVac" Latvija plānoja iegādāties 300 000 vakcīnu devu, taču jāņem vērā, ka, lai sasniegtu optimālu vakcinācijas efektu, nepieciešams līdz šā gada otrā ceturkšņa beigām panākt, ka lielākā daļa sabiedrības ir vakcinēta, iegūstot pūļa imunitāti.

Tāpat jāmazina riski, ka varētu netikt nodrošināta plānotā vakcinācija ar "AstraZeneca"/Oksfordas universitātes izstrādāto vakcīnu, kas vēl pagaidām nav reģistrēta. Tādēļ tiek meklētas iespējas saņemt papildu vakcīnas no citiem ražotājiem vēl šī gada pirmajā pusgadā.

Latvija ir pieteikusies uz piecu ražotāju – "BioNTech/Pfizer", "Moderna Biotech Spain", "AstraZeneca"/Oksfordas universitāte, "Janssen" (Johnson&Johnson) un "CureVac" – izstrādātajām vakcīnām.

Pašlaik reģistrētas ir tikai divu ražotāju – "BioNTech/Pfizer" un "Moderna" – vakcīnas. Tiek prognozēts, ka līdz šā gada 29. janvārim varētu tikt reģistrēta "AstraZeneca"/Oksfordas universitātes vakcīna, tomēr pastāv riski, ka pēc reģistrācijas šo vakcīnu piegādes var aizkavēties no vakcīnu saņēmējas valsts neatkarīgu iemeslu dēļ.

Atbilstoši Eiropas Zāļu aģentūras plānotajam vakcīnu reģistrācijas grafikam un vakcīnu ražotāju sniegtajām vakcīnu piegādes aplēsēm, tiek prognozēts, ka 2021. gada pirmajā ceturksnī varētu tikt piegādātas vakcīnu devas vairāk kā 248 000 cilvēku vakcinācijai, tāpat tiek prognozēts, ka otrajā un trešajā ceturksnī cilvēku skaits, kuriem būtu pieejamas vakcīnas, četrkāršosies, bet ceturtajā ceturksnī – trīskāršosies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!