Vairākas ebreju avīzes dažādi aprakstījušas pagājušajā nedēļā Stokholomā notikušā starptautiskā holokausta foruma norisi, gan apsveicot Latviju ar Valsts prezidentes paziņojumiem, gan izsakot kritiku.
Laikraksts "Jewish Chronicle" norāda, ka atklātajā forumā Latvija izpelnījusies uzslavu par sešu valstu pārstāvju uzaicināšanu uz Rīgu, lai apspriestu aizdomās turētā kara noziedznieka Konrāda Kalēja lietu.

Savukārt "Ha Taretz" apraksta prezidentes teikto konferencē, norādot, ka Vaira Vīķe - Freiberga nosodījusi cilvēkus, kas īstenojuši noziegumus pret cilvēci.

Visasāk izteicies laikraksts "The Jerusalem Post": rakstā "Balkānu valstis tiek rūpīgi vērtētas Stokholmas forumā" atzīmēts, ka Latvija un Lietuva konferencē nonākušas kritikas krustugunīs par "vēstures pārrakstīšanu", kad tās vainojušas nacistus par baltiešu kolaborantu vervēšanu, un par šo valstu solījumiem tiesāt kara noziedzniekus, kaut arī reāli tas netiek darīts.

Norādīts, ka pēc Vīķes - Freibergas runas Stokholmas konferencē Simona Vīzentāla centra Izraēlas biroja direktors Efraims Zurofs bijis aizkaitināts.

"Ir ļoti nožēlojami, ja holokausta izglītības konferenci Baltijas politiskie līderi izmanto vēstures pārrakstīšanai," viņš teicis un apsūdzējis Vīķi - Freibergu par kara noziedznieku skaita "daudzkārtēju" samazināšanu. Stokholmā notikusī konference par holokaustu ir kļuvusi par tieši tādu prestižu starptautisku konferenci, uz ko cerēja premjerministrs Jērans Pērsons. Visā Eiropā konference ir ieguvusi ļoti lielu publicitāti, tomēr ASV masu informācijas līdzekļi par to nav bilduši ne pušplēstu vārdu, tā savukārt raksta zviedu avīze "Dagens Industri".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!