Foto: LETA

Koalīciju pārstāvošās Reformu partija un "Vienotība" ebreju īpašumu restitūcijas jautājumu vēlas risināt pakāpeniski un bez saasinājumiem, uzklausot visu pušu viedokļus un pārliecinoties par atbalstu Saeimā.

Tikmēr koalīcijā pārstāvētā Nacionālā apvienība (NA) neuzskata, ka ebreji Otrā pasaules kara laikā būtu cietuši vairāk nekā citas tautības, tāpēc ebreju īpašumu jautājums jārisina tāpat gadījumos, ja uz īpašumiem pretendētu jebkura cita kopiena, pirmdien pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes sacīja NA pārstāvis Imants Parādnieks.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) atgādināja, ka tieslietu ministram Gaidim Bērziņam (NA) uzdevis jau sagatavoto ebreju īpašumu sarakstu nosūtīt izvērtēšanai ebreju kopienai, taču pagaidām tas vēl nav noticis.

Bērziņš premjeram esot norādījis, ka nav pamata veidot darba grupu, kas apzinātu ebreju kopienai piederošo īpašumu sarakstu, jo, pirmkārt, tāds jau ir izveidots un visu īpašumu tiesiskais statuss ir pilnībā skaidrs, klāstīja premjers.

"Ja tas atbilst patiesībai, tad tas netraucē šo sarakstu iesniegt ebreju kopienai, kas arī ir uzdevums, ko tieslietu ministram sadarbībā ar Ārlietu ministriju esmu uzdevis," atzina Dombrovskis.

Tieslietu ministra pārstāvētās Nacionālās apvienības (NA) Saeimas deputāts Imants Parādnieks pauda, ka nezina, kā tieslietu ministrs rīkosies, taču NA pozīcija šajā jautājumā esot skaidra – neesot pamata uzskatīt, ka kāda tauta Otrajā pasaules karā būtu cietusi vairāk kā citas un ka līdz ar to kādai tautai būtu lielākas tiesības nekā citām.

Parādnieks piebilda, ka atbilstoši likumam jebkurai kopienai ir iespējas pieprasīt saņemt savā īpašumā kādus īpašumus, kas tai varētu pienākties, līdz ar to šo jautājumu varētu risināt tādā pat ceļā kā līdz šim un nekāda jauna kārtība neesot vajadzīga.
Tieslietu ministrs tālāko rīcību – vērsties ebreju kopienā vai nē – pagaidām vēl nav saskaņojis arī ar Ārlietu ministriju. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) žurnālistiem pauda cerību, ka valdība sarežģītajā jautājumā par ebreju īpašumu restitūciju nesteigsies.

"Šis, protams, ir ļoti sarežģīts jautājums, ir jāvērtē ļoti daudzi dažādi aspekti – vēsturiski, morāli ētiski, juridiski, finanšu aspekti. Tas, kas, manuprāt, ir būtiski, ka mēs uzturam normālu dialogu ar ebreju kopienu," sacīja ārlietu ministrs.

Rinkēvičs norādīja – jābūt reālistiem un jārēķinās, ka liela daļa ebreju kopienas, kas Latvijā dzīvoja pirms Otrā pasaules kara, tika iznīcināta, tāpēc šis jautājums jārisina ļoti rūpīgi un lēnām.

"Sākotnēji, es ceru, ka mēs tiksim pie tā [ebreju īpašumu] saraksta, un ka agrāk vai vēlāk šis jautājums tiešām nonāks līdz Saeimai, taču, Dieva dēļ, nesāksim tagad noteikt termiņus – 1.jūlijus, 1.augustus vai 15.decembrus. Tāpēc nesāksim saasināt šo ļoti jūtīgo tēmu," teica Rinkēvičs.

Tam piekrita arī premjers, kurš arī norādīja – "kad visas puses būs uzklausītas, lēmumiem jāiziet līdz visām Saeimas frakcijām, lai pārliecinātos, vai šī jautājuma risināšanai būs pietiekams Saeimas atbalsts".

Jau vēstīts, ka tieslietu atteicies izveidot darba grupu ebreju īpašumu uzskaitei, ko premjers bija uzdevis izdarīt līdz piektdienai. Šādu lēmumu pieņēmusi NA valde, lemjot, ka premjeram, ja viņš to vēlas, jāvēršas ar šādu likumprojektu Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!