Šķēdē nogalināto ebreju piemiņas memoriāla veidotāji ir pārsūdzējuši Liepājas reģionālās vides pārvaldes lēmumu, ar kuru viņiem noteikts maksāt teju 33 000 latu lielu kompensāciju par nopostīto pelēkās kāpas biotopu, šodien ziņo laikraksts "Diena".
Kā ziņots, Liepājas reģionālā vides pārvalde par piemiņas memoriāla tapšanas gaitā Šķēdes pelēkās kāpas biotopam nodarīto kaitējumu grasijās piedzīt 32 960 latus.

Kā šodien ziņo "Diena", iesniegums nodots Valsts vides dienestam un varētu tikt izskatīts divu nedēļu laikā, lēsa tā ģenerāldirektors Vilis Avotiņš. Viņaprāt, šajā gadījumā biotopa postījumi nav savienojami ar tieši kāpas teritorijā nošautajiem ap 7000 - 11 000 cilvēku. Tomēr lēmums tikšot pieņemts tikai pēc situācijas detalizētas izpētes.

"Iziesim visu lietas izskatīšanas juridisko ceļu, tomēr šis gadījums, manuprāt, nav tik sarežģīts," laikrakstam sacījis Avotiņš. Vispārcilvēciskās vērtības šajā lietā varētu gūt virsroku.

"Diena" atgādina, ka fondam "Liepājas ebreju mantojums" atļauju kāpā veidot memoriālu deva valdība. Tomēr vides pārvalde sastādīja aktu par kāpas postījumiem, jo valdības rīkojumā nav atrunas, kas ļauj ignorēt noteikumus par biotopa iznīcināšanu. Pret to iebilst rīkojuma sastādītāji Vides ministrijā - ja reiz valdība atļāva būvēt, tad atļāva bez jebkādām sankcijām. Tomēr ministrija un valdība šajā lietā vairs iejaukties nevar.

Memoriāls atrodas 15 kilometrus no Liepājas, Šķēdes kāpās, kur pirms kara bija artilērijas poligons. Tagad te ir attīrīšanas iekārtas un vērtīgais pelēkās kāpas biotops. Atklātā sabiedriskā fonda "Liepājas ebreju mantojums" ieceri morāli atbalstīja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Liepājas pašvaldība, bet valdība piešķīra atļauju būvdarbu veikšanai kāpās un meža zemes transformācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!