Foto: F64

Latvijai pēc pievienošanās eirozonai oficiālajos dokumentos būs jāizmanto visās zonas valstīs vienoto valūtas nosaukumu "euro", paziņojumā norādījusi Eiropas Centrālā banka (ECB), vēsta "EUobserver".

ECB uzskata, ka termina "euro" izmantošana juridiskajos dokumentos nav saistāma ar latviešu valodas gramatikas likumiem, kuri paredz termina "eiro" lietošanu. Uz vienota nosaukuma izmantošanu ECB pēdējos gados norādījusi jau vairākkārt.

Diskusijas par to, kā pareizi saukt vienoto Eiropas valūtu Latvijā noritēja uzreiz pēc pievienošanās Eiropas Savienībai. Valdība jau 2004.gada nogalē vienojās Eiropas Savienības (ES) vienoto valūtu latviešu valodā saukt par "eiro". Savukārt šā gada pavasarī valdība nolēma normatīvajos aktos arī turpmāk vienoto eirozonas valūtu saukt par eiro, nevis "euro", uz ko īpaši uzstājusi Eiropas Centrālā banka.

Finanšu ministrija ar eiro ieviešanu saistītajos normatīvajos aktos piedāvāja vienoto eirozonas valūtu dēvēt tāpat, kā visos ES juridiskajos dokumentos – "euro". Taču valdība, skatot koncepciju par normatīvo aktu sakārtošanu saistībā ar eiro ieviešanu, nolēma, ka vienotā valūta tiesikajos aktos joprojām ir jādēvē par "eiro".

Eiro ieviešanas Latvijā mērķa datums ir 2014.gada 1.janvāris.

Valūtas maiņa tad notiks pēc oficiālā kursa, ko apstiprinās ES Padome 2013.gada jūlijā. Savukārt obligātais cenu paralēlās atspoguļošanas periods, kura laikā cenas precēm un pakalpojumiem tiks norādītas gan latos, gan eiro, būs vienu ceturksni pirms un pusgadu pēc eiro ieviešanas.

Uz Latvijas eiro monētām reversā būs redzami mūsu valsts simboli, bet eiro banknotes visās eirozonas valstīs ir vienādas. Latvijas eiro monētas varēs izmantot arī citās eirozonas valstīs, norāda Finanšu ministrija.

Savukārt algas, pabalsti, pensijas un stipendijas, sākot ar 2014.gada 1. janvāri, tiks izmaksātas eiro. Divas nedēļas no eiro ieviešanas par precēm un pakalpojumiem varēs norēķināties gan latos, gan eiro, atlikumu saņemot eiro, bet pusgadu pēc eiro ieviešanas latus uz eiro bez maksas varēs mainīt visās kredītiestādēs.

Latvijas Bankā latus uz eiro bez maksas varēs mainīt arī pēc 2014.gada 30.jūnija bez termiņa ierobežojuma, bet vienu mēnesi pēc eiro ieviešanas valūtas maiņa bez maksas būs iespējama arī atsevišķās Latvijas Pasta nodaļās (apdzīvotās vietās, kur nav banku filiāļu). Ērtākais veids valūtas nomaiņas brīdī – bezskaidras naudas norēķini – lati uz eiro tiks nomainīti automātiski un bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!