Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ir atteikusi Latvijai noteikt pagaidu noregulējumu saistībā ar tiesā iesniegto sūdzību Latvijas pilsones Kristīnes Misānes lietā, informēja ECT preses dienests.

Misāne kopš 2018. gada nogales atrodas apcietinājumā Dānijā, kur viņa tika aizturēta, jo Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) tiek turēta aizdomās par sava bērna nolaupīšanu, kā arī viņai tiek inkriminēti citi pārkāpumi. Dānija ir pieņēmusi lēmumu Misāni izdot DĀR.

Latvijas valdība Misānes lietā ir vērsusies ar sūdzību ECT, norādot, ka Dānija nav novērtējusi cilvēktiesību ievērošanas apstākļus DĀR cietumos un citus aspektus. Saistībā ar šo sūdzību Latvija lūdza ECT šajā lietā piemērot pagaidu noregulējumu, nosakot Misānes izdošanas liegumu. ECT trešdien vakarā nolēmusi atteikt noteikt šādu liegumu.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) jau iepriekš prognozēja, ka sūdzība ECT tiks pieņemta, bet tās izskatīšanas process ilgs gadiem.

Paralēli Latvijas Ģenerālprokuratūra pēc jaunu pierādījumu saņemšanas pieņēma Eiropas apcietinājuma lēmumu pret Misāni un nosūtījusi Dānijas kompetentajai iestādei aicinājumu viņu izdot Latvijai. Misānes pārstāvji trešdien paziņoja, ka viņas izdošana DĀR ir īslaicīgi apturēta.

Misānes pārstāvji iepriekš informēja, ka sieviete 2011.gadā iepazinusies ar DĀR pilsoni un pēc četriem gadiem abiem piedzimusi meita. Taču starp abiem vecākiem sākušies konflikti, kas sākotnēji bijuši finansiāli motivēti. Pēc tam vīrietis vienpusēji nolēmis pārtraukt attiecības un esot sācis vardarbīgi izturēties gan pret Misāni, gan pret abiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem. Baidoties par savu un savu bērnu drošību un dzīvību, 2018.gada maijā Misāne nolēmusi meklēt patvērumu Latvijā, norādīja radinieki. 2018.gada decembrī Misāne devusies darba braucienā caur Kopenhāgenu uz Mozambiku, taču, šķērsojot robežu, viņa aizturēta, jo bijusi Interpola meklēšanā. DĀR bija norādījusi, ka Misāne tiek meklēta par bērna nolaupīšanu. Tagad DĀR sievietei draudot 15 gadus ilgs cietumsods.

Šo lietu tika piedāvāts pārņemt Latvijas prokuratūrai, taču iepriekš tas netika darīts, jo, kā iepriekš skaidroja prokuratūra, Misānei DĀR tiek inkriminētas darbības, kas Latvijā neparedz nozīmīgus sodus, attiecīgi Eiropas apcietinājuma orderi par šīm darbībām nav bijis likumīga pamata pieņemt. Attiecībā uz citu iespējamo Misānes rīcību, kas teorētiski varētu atbilst krāpšanai un dokumenta viltošanai, Latvija, ņemot vērā pierādījumu trūkumu, nevarētu garantēt personas kriminālvajāšanu Latvijā, iepriekš norādīja Latvijas prokuratūrā.

Trešdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" par Kristīnes Misānes lietu Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce skaidroja, ka prasībā par pagaidu noregulējumu Latvijas puse norādījusi argumentus pret Misānes izdošanu, tostarp daudzu nevalstisko organizāciju ziņojumus par apstākļiem Dienvidāfrikas cietumos, kā arī faktu, ka, izdodot Misāni, viņa ilgstoši tiktu nošķirta no bērniem tādējādi pārkāpjot ģimenes tiesības.

Pilnu Jāņa Dombura vadīto diskusiju par Misānes lietu iespējams noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!