Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ceturtdien konstatējusi cilvēktiesību pārkāpumus "Bankas Baltija" novešanā līdz bankrotam apsūdzētā eksbaņķiera Aleksandra Laventa krimināllietas izskatīšanā, BNS informēja Latvijas pārstāve Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) Kristīne Maļinovska.
Latvija maksās Aleksandram Laventam kompensāciju 15 000 eiro

Tiesa atzinusi cilvēktiesību pārkāpumus pret Laventu, uzskatot, ka "Bankas Baltija" lieta nav izskatīta savlaicīgi un tiesa nav bijusi neatkarīga un objektīva. Tāpat ECT uzskata, ka pārkāptas Laventa tiesības uz privātās dzīves respektēšanu un pārkāpta arī viņa nevainības prezumpcija, klāstīja Maļinovska.

"ECT spriedums nenozīmē, ka Lavents ir attaisnots vai krimināllieta izbeigta. Šis spriedums neietekmēs krimināllietas izskatīšanu, un tikai Latvijas tiesa var lemt par Laventam piemērotā drošības līdzekļa apcietinājuma maiņu," sacīja Maļinovska.

Viņa norādīja, ka Latvijai būs jāsamaksā 15 000 eiro par advokāta pakalpojumiem, kā arī būtu vēlams rūpēties, lai turpmāk tiesas nepieļautu tamlīdzīgus cilvēktiesību pārkāpumus. "Šis spriedums ir notikušu faktu konstatācija, un tam nav atpakaļejoša spēka," sacīja Maļinovska.

Viņa norādīja, ka pirms iepazīšanās ar pilnu sprieduma tekstu ir pāragri spriest par nepieciešamajiem grozījumiem likumos vai tiesu praksē, lai izvairītos no tamlīdzīgām kļūdām nākotnē.

Tieslietu ministrs Aivars Aksenoks BNS atteicās komentēt ECT spriedumu. "Kad izlasīšu pilnu spriedumu, tad komentēšu," solīja ministrs.

Arī Laventa advokāte Irina Kauke tikai no BNS uzzināja par ECT spriedumu, tāpēc pagaidām komentēt to nespēja, vien pauda prieku par šādu spriedumu.

"Tas lieliski noderēs ne tikai Laventa prāvā, bet ir arī laba mācība visām Latvijas tiesām," sacīja advokāte.

BNS jau ziņoja, ka apsūdzību Laventam, kurš jau vairāk nekā gadu uzturas Linezera slimnīcā, un vēl diviem tiesājamajiem uzrādīja 1996.gadā, bet spriedums "Bankas Baltija" lietā pasludināts pērnā gada decembrī. Izmeklēšana "Bankas Baltija" lietā uzsākta 1995.gadā.

Lavents ECT sūdzējās, ka pirmstiesas aizturēšanas ilgums pārsniedzis sešus gadus, viņa lieta nav izskatīta saprātīgā laikā un to nav izskatījusi neatkarīga un neitrāla tiesa, kas izveidota atbilstoši likumam. Sūdzētājs arī norādīja, ka pārkāpta nevainības prezumpciju.

Tāpat Lavents uzskatīja, ka viņa korespondences aizturēšana un caurskatīšana, kā arī ģimenes locekļu apmeklējumu aizliegums laikā, kad viņš uzturējās cietuma slimnīcā, ir pretrunā ar tiesībām uz cieņu pret privāto un ģimenes dzīvi.

Rīgas apgabaltiesa pagājušā gada nogalē bijušajam "Bankas Baltija" Uzraudzības padomes priekšsēdētājam Laventam piesprieda deviņu gadu cietumsodu, bijušajam bankas prezidentam Tālim Freimanim sešus gadus cietumā, savukārt uzņēmuma "Birojs L&A" vadītājam Alvim Līdumam piespriests triju gadu un triju mēnešu cietumsods. Līdums atbrīvots tiesas zālē kā sodu izcietis.

Spriedumā tiesa atzina abu bankas vadītāju vainu visos apsūdzības punktos un visos viņiem inkriminētajos nodarījumos - ļaunprātīgā bankas novešanā līdz bankrotam, darbībās, kas vērstas uz naudas sistēmas graušanu ar nolūku vājināt valsti, noguldītāju naudas piesavināšanā, fiktīvā uzņēmējdarbībā un grāmatvedības datu slēpšanā. Tiesājamie spriedumu pārsūdzēja, taču apelācijas sūdzības izskatīšanas datums joprojām nav noteikts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!