Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) noraidījusi partiju "Jaunie demokrāti" (JD) un "Mūsu zeme" sūdzības par trešo personu ietekmi uz 9.Saeimas vēlēšanu rezultātiem, otrdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē informēja Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Inga Reine.
Viņa paskaidroja, ka ECT sūdzību ir skatījusi un noraidījusi pagājušā gada novembrī, bet tikai nesen informācija par to ievietota ECT interneta mājaslapā.

Savā lēmumā ECT šo sūdzību nosaukusi par acīmredzami nepamatotu. Tas, pēc Reines teiktā, ir apliecinājums Latvijas administratīvo tiesu spējai izskatīt lietas pēc būtība un atbilstoši likumiem.

Kā ziņots, partijas sūdzībā norādīja, ka ka trešo personu ievērojamā finansiālā līdzdalība 9.Saeimas vēlēšanās ir būtiski pārkāpusi JD, "Mūsu zemes" un to atbalstītāju cilvēktiesības.

Kā ziņots, Augstākās tiesas (AT) Senāta Administratīvo lietu departaments 2006.gada 3.novembrī atzina, ka 9.Saeimas priekšvēlēšanu laikā Latvijā varētu būt izdarīti brīvu vēlēšanu principa pārkāpumi, tomēr tiesību normu pārkāpums pats par sevi nav ne noteicošais, ne pietiekamais priekšnoteikums, lai vēlēšanu rezultātus uzskatītu par ietekmētiem.

Spriedumā secināts, ka Tautas partijas un Latvijas Pirmās partijas/"Latvijas ceļa" priekšvēlēšanu izdevumi pārsnieguši likumā noteiktos ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!