Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) pagājušajā gadā Latvijai atlīdzībās likusi maksāt 1 330 640 eiro, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) apkopotie dati.

2014.gadā Latvijas lietās ECT kopumā pasludinājusi 34 nolēmumus, no kuriem 16 lietās tika atzīts viens vai vairāki Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pārkāpumi. Kopumā atlīdzībās 2014.gadā ECT piesprieda 1 330 640 eiro.

ECT pagājušajā gadā lūgusi sniegt valdības atbildes pozīciju 29 jaunās lietās, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā 2013.gadā, kad valdības pozīcija tika lūgta 17 lietās, uzsver ĀM.

Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās turpināja darbu pie ECT nolēmumu izpildes, sagatavojot, atjaunojot un papildinot informāciju par ECT spriedumu izpildi 24 lietās. Divās lietās 2014.gadā Eiropas Padomes Ministru komiteja ir pieņēmusi galīgo rezolūciju, atzīstot attiecīgos ECT spriedumus par izpildītiem.

ĀM informē, ka ECT nolēmumus veido lēmumi un spriedumi, un abiem ir vienlīdz svarīga loma tiesas judikatūras veidošanā. Kopš 1997.gada jeb kopš Konvencijas spēkā stāšanās Latvijā, ECT pieņēmusi 246 nolēmumus Latvijas lietās, no kuriem lielākā daļa jeb 113 nolēmumi ir lēmumi, ar kuriem lietas izskatīšana izbeigta, nevērtējot sūdzību pēc būtības. No ECT pieņemtajiem 92 spriedumiem Latvijas lietās, 14 lietās nav konstatēts neviens Konvencijas vai tās protokolu pantu pārkāpums.

"Šie dati liecina par to, ka 2014.gada nogalē Latvijas valdībai "labvēlīgo| nolēmumu skaits, salīdzinājumā ar lietām, kurās Tiesa ir konstatējusi Konvencijas vai tās protokolu pārkāpumus, ir nedaudz lielāks," pauž ministrija.

ĀM informatīvo ziņojumu "Par Latvijas pārstāvja starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās darbu 2014.gadā" otrdien, 24.martā, skatīs valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!