Eiropas Cilvēktiesību tiesa pieņēmusi Vides aizsardzības kluba (VAK) sūdzību pret Latvijas valsti pēc cilvēktiesību konvencijas panta par tiesībām izteikt viedokli. Kā preses konferencē informēja VAK viceprezidents Jānis Matulis, VAK sūdzību Eiropas cilvēktiesību tiesā bija iesniedzis saistībā ar vēl 1997.gadā sākušos konfliktu starp VAK un Mērsraga pagasta padomes priekšsēdētāju Irēnu Burlakovu.
Matulis informēja, ka VAK bija iesniedzis arī sūdzību pēc konvencijas panta par tiesībām uz taisnīgu tiesu, taču Eiropas cilvēktiesību tiesa šo sūdzību nebija atzinusi par pamatotu. Kurzemes apgabaltiesas uzlika par pienākumu atsaukt VAK 10.saieta rezolūciju par Mērsraga padomes priekšsēdētājas Burlakovas nelikumīgajām darbībām. No VAK arī tika piedzīti Ls 263,89, no kuriem Ls 220 - par labu Burlakovai. 2000.gada februārī Augstākās tiesas senāts noraidīja VAK kasācijas sūdzību šajā lietā.

Strīds starp VAK un Burlakovu sākās pēc tam, kad 1997.gadā laikrakstā "Talsu Vēstis" tika publicēta VAK 10.saieta rezolūcija, kurā norādīts, ka Mērsraga pagasta vadības bezatbildīgās un nelikumīgās rīcības dēļ pasliktinās situācija kāpu joslā. Pēc tam Burlakova iesniedza prasību tiesā par goda un cieņas aizskaršanu.

Burlakova lūdza atsaukt kā nepamatotu ziņu par to, ka viņa kā Mērsraga pagasta padomes priekšsēdētāja parakstījusi nelikumīgus dokumentus, veicinot nelikumīgu apbūvi kāpu joslā.

Apgabaltiesa konstatēja, ka ne Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, ne Pašvaldību lietu pārvalde, ne Kurzemes tiesas apgabala prokuratūra savās vēstulēs VAK nekonstatē, ka Burlakova būtu parakstījusi nelikumīgus dokumentus, tādējādi veicinot nelikumīgu apbūvi kāpu joslā.

VAK turpretī uzskata, ka Burlakovas un Mērsraga pagasta padomes nelikumīgo rīcību apliecina vairāki dokumenti. 1998.gada 6.janvārī vēstulē VAK toreizējais vides valsts ministrs Indulis Emsis norāda, ka Vides valsts inspekcija atklājusi vairākus piekrastes kāpu aizsargjoslā noteikto prasību neievērošanas gadījumus Mērsraga pagastā.

1998.gada 7.septembrī vēstulē VAK Talsu nodaļai Pašvaldību lietu pārvalde informē, ka 18.augustā notikušajā Mērsraga pagasta padomes sēdē pagasta deputātu uzmanība tika pievērsta tam, ka pašvaldība atsevišķos gadījumos nav ievērojusi likuma "Par pašvaldībām", likuma "Par vides aizsardzību" un "Aizsargjoslu likuma" prasības. Pēc Pašvaldību lietu pārvaldes rīcībā esošās informācijas, pagasta padome pieņēmusi lēmumu par konstatēto trūkumu novēršanu.

Arī Kurzemes tiesas apgabala prokuratūra 1998.gada 29.janvārī norāda, ka "1993.gada 22.aprīlī tiešām pagasta padomes priekšsēdētāja izdevusi izziņu, kļūdaini norādot attālumu līdz jūrai, kas faktiski veicināja nelikumīgu būvniecību".

Prokuratūras ieskatā Mērsraga pagasta padome pieļāvusi gan Aizsargjoslu likuma un pirms tam spēkā esošo noteikumu, gan arī likuma "Par pašvaldībām" 15.panta 13.un 14.punkta prasību pārkāpumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!