Foto: LETA
Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) jautājumu par smagos kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska izdošanu tiesāšanai ASV varētu izskatīt aptuveni gada laikā otrdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja ECT tiesnese no Latvijas Ineta Ziemele.

"Normāli šādas lietas varētu būt izskatītas gada laikā, bet ne ilgāk," intervijā norādīja Ziemele. 

Viņa arī atgādināja, ka bieži izdošanas jautājumos ECT esot iesaistītas Lielbritānija, Somija, Zviedrija, Nīderlande, bet Latvijā šis esot šāda tipa gadījuma precedents.

Tiesnese uzsvēra, ka ECT nelemj par konkrētā cilvēka vainu, bet vērtē vai tiks ievērotas tiesības uz taisnīgu tiesu. Izņēmumi varot būt vienīgi lietas par kara noziegumiem.

Šobrīd Čalovskis atrodas apcietinājumā Rīgas centrālcietumā. ECT ir pieņēmusi izskatīšanai ECT Čalovska lietu, piemērojot pagaidu noregulējumu, liekot apturēt Čalovska izdošanas procesu ASV.

Kā ziņots,  valdība pagājušajā nedēļā lēma izdot Čalovski ASV, tomēr iespējamā kibernoziedznieka advokāti vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), lūdzot noteikt pagaidu aizsardzību, proti, aizliegumu izdot Čalovski ASV pirms viņa lieta nav izskatīta.

Tieslietu ministrija (TM) norādīja, ka respektēs ECT lēmumu piemērot pagaidu aizsardzību Čalovskim, bet ar ECT lēmuma izpildi nodarbosies Iekšlietu ministrija (IeM).

Jau ziņots, ka Čalovska advokāti vērsīsies Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu pārskatīts Čalovskim piemērotais drošības līdzeklis, lūdzot viņu atbrīvot no apcietinājuma. Kā iepriekš norādīja Čalovska advokāts Saulvedis Vārpiņš, aizstāvjiem nav zināms, cik ilgi varētu notikt lietas izskatīšana ECT. Patlaban aizstāvjiem ir jāmeklē juridiskais pamatojums, lai lūgtu Čalovska atbrīvošanu, un pie tā "tiek maksimāli strādāts".

Ģenerālprokuratūra norāda, ka, neskatoties uz ECT pieņemto lēmumu, Čalovskim būs jāpaliek apcietinājumā, sacīja prokuratūras pārstāve Una Rēķe.

Viņa norāda, ka ir apturēts tikai izdošanas process, nevis atcelts lēmums par izdošanu. Ģenerālprokuratūra iepriekš informēja, ka izdodamai personai likums neparedz tiesības lūgt vispārējās jurisdikcijas tiesu pārskatīt apcietinājuma nepieciešamības turpināšanu.

Čalovskis apcietinājumā atrodas kopš pagājušā gada 4.novembra. Izdodamās personas apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt vienu gadu, norādīja prokuratūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!