Foto: stock.xchng
Lielākais "Latvenergo" konkurents Latvijas elektroenerģijas tirgū igauņu "Eesti Energia" meitas kompānija "Enefit" plāno uzsākt elektroenerģijas piegādi arī Latvijas mājsaimniecībām, ziņo "Dienas Bizness".

Tas varētu notikt jau nākamā gada otrā puse, taču šis ir biznesa lēmums, kas būs atkarīgs arī no kopējās tirgus situācijas un elektrības cenām, laikraksta pastāstījis SIA "Enefit" valdes priekšsēdētājs Aivars Tihane.

Igauņu elektrības pārdevēja plāni Latvijā ir ambiciozi— aizpildīt to tirgus daļu, kas tiek importēta jeb iegūt vidēji 35—40% Latvijas elektrības tirgus. Pašlaik savu izvēli par labu "Enefit" ir izdarījuši gandrīz 130 Latvijas uzņēmumu, kas ir nedaudz vairāk par 6%. Kā savu priekšrocību Latvijas tirgū "Enefit" min ne tikai cenu, bet arī pēc iespējas labāku pakalpojumu servisu.

Jebkurš cits elektrības pārdevējs tirgus konkurences apstākļos Latvijas patērētājiem var piedāvāt tikai pašu elektrību, kas veido aptuveni 35% no gala tarifa kopsummas, sadales un pārvades pakalpojumi ir a/s "Sadales tīkla" kompetence, bet obligātā iepirkuma komponente, kas pašlaik ir apmēram 11% no gala tarifa, ir publiskā tirgotāja jeb a/s "Latvenergo" pārziņā.

Vienīgā atšķirība klientiem pēc tirgotāja maiņas būs tāda, ka pašlaik "Latvenergo" gala tarifs saistītajiem lietotājiem jeb mājsaimniecībām ir iesaldēts. "Ieejot brīvajā tirgū, mājsaimniecībām tāpat kā uzņēmumiem uz elektrības cenas pieaugumu vai kritumu ir iespējams attiecīgi vai nu vinnēt, vai zaudēt. Pašlaik varbūt šī cena citam tirgotājam ir izdevīgāka, bet jautājums, cik ilgi tā būs," norādījusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas Enerģētikas departamenta Vispārējās energoapgādes regulēšanas nodaļas vadītāja Dace Bite.

Baltijas valstu elektrības tarifus gan korekti ir grūti salīdzināt, jo ir atšķirīgas gan abonentmaksas, gan patēriņa maksas. Taču šovasar par gala tarifu pazemināšanu, kas jau tā pēc "Eurostat" datiem bija mazāki nekā Latvijā, paziņojuši gan igauņi — par 6,4%, gan lietuvieši — par teju 30%. Taču Latvenergo norāda, ka gala tarifs mājsaimniecībām nepieaugs ne šogad, ne nākamgad, taču kritīšoties tas vien tad, kad "Latavenergo" dabasgāzi varēs iepirkt ne vairāk kā par 130 latiem par kubikmetru. Pašlaik šī cena ir 155,93 lati par kubikmetru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!