Foto: F64
Valsts prezidenta padomnieki aktīvi seko līdzi valdības deklarācijas izstrādāšanai un grib tajā redzēt skaidras prioritātes iepriekš izvirzītu mērķu sasniegšanai, apņemšanos arī turpmāk pildīt starptautiskās saistības, sacīja Valsts prezidenta ekonomikas, uzņēmējdarbības un nodarbinātības padomniece Elīna Egle.

"Patlaban aktīvākais, kas notiks, kam mēs arī no pils kā padomnieki centīsimies sekot līdzi, būs valdības deklarācijas izstrādāšana. Mēs esam definējuši tos kritērijus, kas mums ir svarīgi," pastāstīja Egle.

Viņa norādīja, ka deklarācijai ir jāsaskan ar jau stratēģiskos dokumentos pieejamiem lēmumiem, lai virzītos uz izvirzīto mērķu realizāciju. Otra lieta – tai ir jārespektē starptautiskās saistības.

"Turklāt visiem darbiem, kuri tiks skaisti sarakstīti deklarācijā, ir jābūt arī skaidru finansējumu. Mēs arī uzskatām, ka šajā dokumentā uzskaitītam prioritāšu skaitam ir jābūt gana konkrētam. Deklarācijai nevajadzētu būt par dokumentu, kurā tiek pieminētas visas iespējamās tēmas. Būtu jākoncentrējas uz lietām, par ko jau ir lemts, kam arī ir skaidrs finansējums," uzsvēra Egle.

Viņa paskaidroja, ka Rīgas pils arī vēlas, lai deklarācijas izstrādē tiktu iesaistīta arī pilsoniskā sabiedrība un cilvēki, kam tiks uzticēts amats jaunajā valdībā, tomēr būtu kompetenti un profesionāli.

Egle arī norādīja, ka mēnesi, kamēr veidota jaunā valdība, partijām ir bijusi iespēja uzzināt tās lietas, kuras tām ir saskanīgas un kur viedokļi tomēr atšķiras.

"Jāteic, ka tas laiks, ko partijas ir investējušas, lai to noskaidrotu, ir bijis liels. No malas skatoties, es pieļauju, ka sabiedrība tomēr vēlējās, lai šis process notiek daudz aktīvāk un ātrāk. Bet ļoti gribētos arī cerēt, ka šis laiks ļaus partijām daudz aktīvāk tagad iet uz priekšu," klāstīja Egle.

Jau vēstīts, ka jaunās valdības deklarāciju piektdien vakarā plānots nodot izvērtēšanai sociālajiem partneriem ‒ Ārvalstu investoru padomei, Latvijas Pašvaldību savienībai, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai, Latvijas Darba devēju konfederācijai un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai.

Savukārt pirmdien to plānots pabeigt, iekļaujot sociālo partneru priekšlikumus, un iesniegt Valsts prezidentam Andrim Bērziņam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!