Veselības ministrs Ivars Eglītis (TP) paredz, ka nākamgad veselības aprūpes nozarei piešķirto līdzekļu trūkuma dēļ nākamgad varētu palielināties rindas pēc dažiem medicīnas pakalpojumiem.
"Ārstniecības finansēšanai 2009. gadā piešķirts tieši tikpat daudz naudas kā šajā gadā, kaut gan medicīnas pakalpojumi ir kļuvuši dārgāki. Tātad nevarēs par šo naudu iegādāties tikpat daudz medicīnisko pakalpojumu kā šogad, tas nozīmē, ka medicīnisko pakalpojumu apjoms dažās jomās samazināsies," intervijā "Latvijas avīzei" klāstījis ministrs.


Viņš pieļāvis, ka pēc atsevišķiem pakalpojumiem pagarināsies rindas. Pagarināsies ne jau visas rindas, bet gan dažas, kuras ministrija precizēs tuvākajā laikā. Tās būs plānveida medicīniskās palīdzības rindas, kuras nav tik bīstamas pacientu veselībai. Neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā gan šādu izmaiņu nebūs. To nodrošinās pirmkārt un obligāti," skaidrojis ministrs.

Ministrs arī paudis, ka nākamgad ministrija centīsies ģimenes ārstus finansiāli mudināt, lai viņi savās darba vietās dežurētu arī sestdienās.

Tāpat ministrs plāno pārskatīt kompensējamo zāļu sistēmu. "Tas gan ir skaidrs, ka ir atsevišķas zāles, kuru kompensēšana nav īsti attaisnojusies. Šo zāļu lietošana nav bijusi efektīva ne veselībai, ne arī ekonomiski. Var aktualizēties jautājums, ka, iespējams, atsevišķas zāles ir jāizslēdz no kompensējamo medikamentu saraksta. Bet, lai to izdarītu, jābūt pietiekami nopietnai statistikai un informācijai no praktizējošiem ārstiem."

Ministrs atzinis, ka kompensējamo zāļu sistēmā ir jāiegulda arvien vairāk līdzekļu - "jo vairāk medikamentu valsts apmaksā, jo pacientiem pieejamāka ārstēšana un viņi nenonāk slimnīcā, bet gan ārstējas mājās vai ambulatori. Tas maksā naudu, bet ir to vērts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!