Latvijā satraukumam par cūku gripas izplatību nav pamata un situācija tiek ļoti stingri uzraudzīta, tā žurnālistiem sacīja Veselības ministrs Ivars Eglītis (TP).
Viņš arī piebilda, ka līdz šim Latvijā nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums.

Tāpat lidostās ir izplatīta informācija , kas brīdina par vīrusa draudiem konkrētos reģionos, un iedzīvotāji tiek brīdināti arī citādi, piebilda ministrs.

Otrdien valdības ārkārtas sēdē izskatīja Veselības ministrijas ierosināto jautājumu par jaunās gripas izplatību pasaulē un Latvijas veselības aprūpes sistēmas gatavību gadījumā, ja tiks konstatēta saslimšana ar vīrusu. Sabiedrības veselības aģentūras pārstāvji informēja, ka tiek veikta gripas saslimšanu uzraudzība jeb monitorings, kas ļaus atklāt jaunā vīrusa izplatīšanos iedzīvotāju vidū, informēja Veselības ministrijā.

Ģimenes ārsti, neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi un veselības aprūpes speciālisti ārstniecības iestādēs ir informēti par rīcību gadījumos, kad rodas aizdomas par pacientu iespējamu saslimšanu ar jauno vīrusu. Savukārt ceļotājiem, kuri atgriežas vai dodas uz slimības skartajiem reģioniem, lidostā „Rīga” tiek izplatīta informācija, kā sevi pasargāt no iespējamās inficēšanās un kā rīkoties, ja parādās pirmie slimības simptomi. Veselības aprūpes dienesti arī gaidāmajās brīvdienās strādās pastiprinātā režīmā un draudu gadījumā iedzīvotāji tiks informēti par nepieciešamo rīcību.

Savukārt, lai pārstāvētu Latvijas valsti, Veselības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Rinalds Muciņš otrdien devies uz Eiropas Savienības veselības ministru padomes ārkārtas sēdi Luksemburgā, kurā lems par rīcību un sadarbību jaunās gripas ierobežošanai.

Šobrīd Pasaules Veselības organizācija ir noteikusi piekto līmeni pandēmijas draudiem, kas nozīmē, ka ir reģistrēti vairāki grupveida saslimšanas gadījumi, taču infekcijas pārnešana no cilvēka uz cilvēku joprojām ir ierobežota. Nav izveidojies vīrusa variants ar straujas izplatības spēju, taču vīruss jau labāk adaptējies cilvēkam un pastāv nopietns pandēmijas risks.

Jau ziņots, ka jaunās gripas simptomi cilvēkiem ir līdzīgi sezonālas gripas pazīmēm: pēkšņs sākums, galvassāpes, drudzis, paaugstināta ķermeņa temperatūra, kaulu "laušanas sajūta'', sāpes acu ābolos, aizlikts deguns bez iesnām un sauss, „rejošs” klepus. Dažiem slimniekiem novēro caureju un vemšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!